(Nieuw-)West: 10x buitenlands shoppen

Hong Kong Superstore (foto: Patricia Jacob).
Hoogstins2024

In onze buurt heeft ieder land zijn eigen supermarkt. Met deze lijst op zak kun je dit weekend lekker internationaal inslaan.

Brazilië: Finalmente Brasil, Kinkerstraat
Van açai voor bij je ontbijt, kruiden voor in je feijoada, deeg voor je kaasbroodjes tot cosmetica aan toe. In deze supermarkt vind je alles wat je nodig hebt om de Braziliaan uit te hangen. Méér shoppen? Ga dan langs bij Casa Brasil Portugal, aan het andere eind van de straat, op nummer 28.

China: Hong Kong Superstore, Kinkerstraat
In elk hoekje en gaatje van deze supermarkt staan ingrediënten voor Chinese gerechten, plus koekjes, chips en zoutjes waar ze in China wel pap van lusten. Ook als je gek bent op andere Aziatische keukens, zoals de Japanse of Koreaanse, kun je hier je lol op. Vraag het gerust als je door de bomen het bos niet meer ziet. Het personeel oogt misschien stug, maar dat is maar schijn. De medewerkers kennen hun producten door en door en zijn behulpzaam.

Engeland en Ierland: Tabeya, Spaarndammerstraat
In het assortiment van deze minimalistisch ingerichte zaak ligt het accent op Engelse en Ierse producten, maar van Amerikaanse producten zijn ze ook zeker niet vies. Je vindt er marinades voor Jamaicaanse jerk chicken, een flinke bier- en cidercollectie, fluorescerende drilpuddingen en een uit de kluiten gewassen chipsverzameling, inclusief véél soorten salt & vinegar-chips.

Indonesië: Toko Makassar, Sam van Houtenstraat
Een instituut onder liefhebbers van Indonesisch en Indisch eten. Dat dit zo is, komt vooral door de flinke snackvitrine propvol risolles, pasteitjes, lempers en andere partybenodigdheden. De spekkoeken en gestoomde cakes zijn trouwens ook vermaard. Je zou bijna vergeten dat je er ook gewoon ingrediënten kunnen inslaan om zelf aan de slag te gaan: specerijen, rijst, pepertjes, trassi, groenten, sambal en méér.

Italië: Novitalia, Nieuwe Hemweg
Deze loeigrote zaak, die ook bekend is als Appetito, is de Italiaanse hemel op aarde. En dat begint al bij de ingang, waar espressootjes worden gemaakt en schalen met koek en patisserie staan te lonken. Voorbij de pizzapunten en kazen, struikel je over de pastasoorten, flessen olijfolie en wijnen. Vergeet het diepvriesvak niet, anders loop je de arancini (risottoballetjes), balletjes met mozzarella, viskroketjes en andere borrelhappen mis.

India: Little India Supermarket, Johan Huizingalaan
Als je de Indiase chef wil uithangen, is dit dé plek. Slalom tussen stellages met peulvruchten, specerijen, rijst en specerijen en hark onderweg wat zoutjes, pindamixen en papadums bij elkaar. Nu je toch aan het snaaien bent, moet je ook zeker je vizier richten op de vitrine tjokvol zoetwaren en desserts in alle kleuren van de regenboog. Samen met de zaak aan de overkant, India Bazaar, is hier in Slotervaart een mini-Bombay ontstaan.

Marokko: Tanger Market, Plein ’40-’45
De bekendste supermarkt op dit plein in Nieuw-West heeft alles in huis voor een steengoede tajine of een couscous waarmee je als een dolle scoort bij je gasten. Zoetigheden zijn er ook volop, ook dadels zijn er in overvloed. Je kunt beter vragen: wat hebben ze niét qua Noord-Afrikaanse smaken?

Polen: Food Plus, Pieter Calandlaan
Deze supermarkt, die ook bekend is als Krakus, heeft alle ingrediënten voor Poolse gerechten, inclusief taarten. Vanzelfsprekend zijn er ook kant-en-klare snacks, waaronder chocolawafels met crème en cheesecakes. Voor de befaamde Poolse dumplings, pierogi, kun je het best het vriesvak checken.

Rusland: VkusVill, Kinkerstraat
Deze supermarkt is onderdeel van een Russisch keten met in totaal ruim 1250 winkels. Er gaan verse maaltijden en salades, groente en zuivel over de toonbank. Behalve haringsalade, zuurkool en gepekelde augurken, vind je er ook taartjes met cottage cheese en cakejes die lijken op chocoladetruffel.

Turkije: Helal et Gida, Burgemeester de Vluglaan
Van de vele Turkse winkels in deze straat, is deze groentezaak mijn favoriet. Eerst het blinkende fruit buiten bewonderen, daarna struinen tussen schappen met spannende etiketten. Reken maar dat de inspiratie dan opborrelt. En anders wijst het personeel je wel de weg naar een toffe groenteschotel, stoofpotje of andere Turkse specialiteit.