Lentefeest (‘Holi’) met Little India Supermarket

(beeld: Little India)
Hoogstins2024

Op 28 en 29 maart staat het Holi-feest op de agenda. De Hindoestaanse gemeenschap in Nederland viert dan onder meer dat de lente de winter heeft verdreven. Voor lekkers in holi-stijl is Little India Supermarket in Slotervaart een optie.

Het eeuwenoude Holi-feest is in India ontstaan en met Hindoestaanse immigranten meegekomen naar Suriname. Via de Hindoestanen uit Suriname heeft het feest ook Nederland bereikt. Tijdens Holi wordt gevierd dat de koude en sombere winter voorbij is en dat dit seizoen plaats heeft gemaakt voor de warme en fleurige lente. Het lentefeest symboliseert de overwinning van het goede op het kwade. Maar dat is niet het enige. Volgens de Stichting Holi Samen is de filosofische gedachte achter het feest harmonie en gelijkheid. “Op deze dag vervagen alle grenzen en er is geen onderscheid in rang, stand of kleur.”

Holi per livestreaming
Holi vindt dit jaar plaats op 28 en 29 maart. Feestvierders strooien met gekleurd poeder en besprenkelen elkaar met gekleurd water. De kleuren horen bij de lente; bij het ontstaan van het nieuwe leven. Er is muziek, er wordt gedanst. Vanzelfsprekend is er veel lekkers. In Nederland werd dit feest aanvankelijk in huiselijke kring gevierd, maar vanaf de jaren zeventig steeds vaker in het openbaar. Vooral in Den Haag, de stad met de grootste Hindoestaanse gemeenschap in Nederland, wordt het groots gevierd. Dit jaar kijkt de Stichting Holi Samen of het feest via een livestreaming kan worden uitgezonden.

Multiculturele prachtstad
De lente is zeker een feest waard, vind ik. En hoe mooi is het om erbij stil te staan hoe belangrijkheid harmonie én gelijkheid zijn? Zonder al die verschillende culturen in onze stad zou Amsterdam niet de prachtstad zijn die het is. Alleen al daarom zouden we allemaal lief voor elkaar moeten zijn en elkaar moeten respecteren, ongeacht kleur, religie, geaardheid of wat dan ook.

Holi-poeders
Met Holi als inspiratiebron koers ik aan op Little India Supermarket aan de Johan Huizingalaan. Ik was er vaak langsgereden, maar op de een of de andere manier was ik er nog nooit binnen geweest. Vandaag doe ik dat dus wél; effe checken wat voor Holi-lekkers daar is te vinden. Bij de ingang liggen mango’s die regelrecht uit India komen en die op zeker zullen shinenin een mango lassi, mijn favoriete yoghurtdrank. Links, iets voorbij de kassa, hangen zakjes met de poeders die bij Holi passen als een haas van chocola bij Pasen.

Jalebi
Schuin daar tegenover staat het pronkstuk van de zaak: de vitrine die elke maand wordt gevuld met verse zoetwaren en desserts uit Engeland. Voor 16 euro kun je met een kilo mithai naar huis. Groen, roze, geel. De hapjes hebben alle kleuren van de regenboog. Ik zie onder meer jalebi, de feloranje ‘krakeling’ die volgens dit artikel niet mag ontbreken op Holi. Van de verkoper word ik niet veel wijzer. Zijn zinnen zijn ultrakort. “Potato.” “Cashew.” ‘Coconut, no. Sugar only.’ Ik koop iets marsepeinachtigs met rood, geel en groene stippen en een soort reep. Als ik later in de reep bijt, proef ik cashew, pinda en amandel. De reep lijkt op die bekende boterzachte Spaanse nougat: Turron de Jijona. Overheerlijk, zeg!

Kulfi
Samosa’s schijnen ook bij Holi te horen. Bij Little India Supermarket zijn die er vers alleen met een vegetarische vulling. Maar in de vriezer is er meer variatie. Ik zag daar trouwens ook overheerlijk ijs liggen: kulfi, Indiaas ijs met pistaches. De winkel barst bijna uit zijn voegen van de peulvruchten, kruiden en specerijen. Balen rijst met felgekleurde verpakkingen liggen her en der opgestapeld. Ook bij de chips en zoutjes-sectie keek ik mijn ogen uit: nacho’s met specerijenmengsel massala, mint flavoured potato sticks.

Pani puri
Iets verderop staan familieverpakkingen met rusks, langwerpige beschuitjes die Indiërs en Pakistani graag in thee met melk soppen. Vaak zit er kaneel of kardamom op de rusks. Leuk om mee te nemen. Net als het zakje met halve kokosnoten en de set met alles voor een pani puri-tafel. De broodjes moet je eerst frituren en daarna vullen met kikkererwten of gekookte aardappel en smaakmakers als chutney en chili. Zou hier nog wel uren kunnen ronddarren. En dan te bedenken dat schuin tegenover deze zaak nog een Indiase zaak zit: Bikano India Bazaar. Al die verschillende nationaliteiten in onze stad hebben ervoor gezorgd dat we divers, spannend  en kleurrijk kunnen eten. Iets om ook bij stil te staan tijdens Holi.

 

DeWestkrant