Écht Indisch eten uit Geuzenveld

(foto: Toko Makassar)
Hoogstins2024

“Toko Makassar op nummer 39? Ze zijn gek.” De huisgenoten van mijn moeder – Indische Nederlanders van 80+ – zijn altijd kalm. Maar toen ik ze de nieuwste Toko-top50 van Indoweb liet zien, gingen ze uit hun dak (http://www.indoweb.nl/de-50-beste-tokos-van-nederland-2016-2016/).

Mijn moeder woont in een Indisch verzorgingshuis in Nieuw-West. De meesten van haar huisgenoten waren na de onafhankelijkheid van Indonesië uiteindelijk in Geuzenveld beland. Vanaf het moment dat Toko Makassar er was, haalden ze daar de snacks voor hun feestjes. Kom je aan deze zaak in de Sam van Houtenstraat, dan kom je aan hen.

“Wie heeft Makassar beoordeeld?”, vroeg de oudste. Ik had gelezen dat de top 50 grotendeels was gebaseerd op restaurantrecensies van IENS. Terloops vertelde ik dat. “Wat? Allemaal meningen van Nederlanders zeker. Wat weten die lui nou?”

Goed punt! De meeste recensies zijn inderdaad van Nederlanders en, ja, de gemiddelde aardappeleter weet nu eenmaal niet hoe Indisch eten hoort te smaken. Ik ontbeet als kind met kleefrijst, kokos en Javaanse palmsuiker en kreeg bapao als lunch. Net zoals de oudjes weet ik wél waarover ik het heb. En ik kan je vertellen dat Toko Makassar deugt. Sterker nog: het is een instituut.

De zaak bestaat al sinds begin jaren zeventig. Bij Makassar vind je alle ingrediënten om zelf een rijsttafel bij elkaar te koken en kant-en-klare gerechten om er eentje samen te stellen. Het summum: de vitrine met megaveel verse snacks, hartige en zoete. Indische kroketten, risolles, spekkoek, sponscake en kue talam, een pudding die mijn moeder maakte van kokosmelk (santen), Javaanse palmsuiker en pandanblad. Weinig toko’s verkopen het, maar Toko Makassar mooi wél.
http://www.tokomakassar.nl

DeWestkrant