Op deze adresjes eet je als een Braziliaan

Eskina Brasil op de Ten Katemarkt (foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Omdat Patricia de laatste tijd bijna struikelt over de Brazilianen besloot ze voor dit weekend op de Braziliaanse toer te gaan.

Coisa Mais Linda gaat over een huisvrouw uit São Paulo die een nachtclub in Rio de Janeiro opent. Sinds ik die Netflix-serie volgt, lijkt het wel of ik overal Brazilianen tegenkom. Zo raakte ik vorige week bij La Tarantella in Westerpark aan de praat met een über-guitige Braziliaan, die nog bij mij in de straat bleek te wonen ook. Kort daarna liep ik tegen buurman Frans aan. Of ik wilde kennismaken met een Braziliaanse expat die over streetfood wilde gaan schrijven. Maar natuurlijk! Ik praat dolgraag over eten én Brazilië, een van de meest sensationele landen waar ik ooit ben geweest. De taal, de muziek, de mensen: om te zoenen (afschuwelijk voor hen dat die president er nog steeds zit. Met hen zeg ik: “Fora, Bolsonaro, eruit.”). Uit liefde voor dit land besloot ik adresjes op te zoeken waar je je in Brazilië kunt wanen en de Braziliaan kunt uithangen.

Colibri Gastrobar, Nicolaas Beetsstraat
Deze warme zaak in Oud-West wordt gerund door Carlotta en Alexandre. Dit adorable stel heeft zich bij het menu laten inspireren door de keukens van de landen waar ze vandaan komen: Italië (C), Brazilië (A). In het weekend kun je er vanaf 12.00 uur brunchen met ricotta pancakes of Braziliaans-Mexicaanse taco’s met guacamole, pittige tomatensaus (pico de gallo) en hibiscusbloemen. Kies je voor een full breakfast, dan krijg je onder meer een gegrild BBQ-worstje in Italiaanse stijl en Braziliaanse zwarte bonen. Feijoada, de beroemde Braziliaanse stoofschotel met bonen en vlees, kom je ’s avonds tegen in kroketten. Ook is er dan een voorgerecht met bacalhau, de gedroogde vis waar Brazilianen (en Portugezen) verzot op zijn. De hoofdgerechten hebben stuk voor stuk een tropische twist, zoals gegrilde tonijnsteak met mango en wasabi. Van de toetjes lijkt de lychee tiramisu mij een must. Deze Italiaanse klassieker komt met een crumble van cappuccino. Bovendien sijpelt er koffie met de smaak van cachaca (een Braziliaans suikerrietdestillaat) doorheen. Qua alcohol zit je hier sowieso goed, want: cocktails zat. Regelmatig zijn er special events, zoals Lost and Founds op 25 juli, een markt met tweedehandskleding, boeken, platen en meubels.

Eskina Brasil, Ten Katemarkt
De eigenaren hadden eerder een lunchroom op de hoek van de Ten Katestraat en Wenslauerstraat. Maar sinds een paar jaar staan ze van maandag tot en met zaterdag op de Ten Katemarkt. Tot voor kort hadden ze daar ‘slechts’ een kraam, maar nu schitteren ze in hun eigen foodtruck. Ze verkopen er Braziliaanse snackklassiekers, waaronder pasteitjes, coxinhas (kegelvormige kipkroketjes) en pâo de queijo (kaasbroodjes). Desserts zijn er ook. Reken op zoetigheden met veel kokos en room (custard). Heel populair onder Braziliaanse expats, die er ook graag een blikje guaraná scoren.

Supermercados Finalmente Brasil, Kinkerstraat
Alles wat je nodig hebt om de Braziliaan uit te hangen, vind je hier. Van açai voor bij je ontbijt, kruiden voor in je feijoada, deeg voor je kaasbroodjes, mixen voor je kokoscakes tot frisdranken, sappen en de cosmetica aan toe. Méér shoppen? Ga dan langs bij Casa Brasil Portugal, helemaal aan de andere kant van de Kinkerstraat, op nummer 28.

P.S.
Ook buiten West vind je Braziliaanse smaken. Het adres voor brigadeiro’s, Braziliaanse truffels, is Sweet Bob op de Brouwersgracht. Op de Ceintuurbaan vind je onder meer Tapi ’n Bowls. Ze hebben hier behalve açai bowls ook ‘wraps’ van cassave zetmeel met bijvoorbeeld kip, Braziliaanse roomkaas, salade en tomaat. Er zijn opvallend veel veganistische opties.

 

DeWestkrant