Dany is het best bewaarde snackgeheim van Oud-West

De barista van schoonheidssalon Dany. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Bij schoonheidssalon Dany in de Bilderdijkstraat kun je koffie, een Brasilian wax én hapjes als pão de queijo en empandinha de frango scoren.  

Dat je in Brazilië uitstekend kunt snacken staat buiten kijf. Wat voor hapjes het land te bieden heeft, kun je checken op de Ten Katemarkt. De kraam van het sympathieke stel dat ooit Eskina Brasil in de Wenslauerstraat bestierde is daar ideaal voor. Voor de doe-het-zelver is Finalmente Brasil in de Kinkerstraat the place to be. Duik de vrieskist van deze supermarkt in en je scoort gegarandeerd Braziliaanse snacks om je frituur overuren te laten draaien.

Schoonheidssalon
Voor een Braziliaanse snack-attack is er echter nog een optie. Het leuke van West is dat je soms iets vindt op een plek waar je dat totaal niet verwacht. Dat is ook bij Braziliaanse snacks het geval. Bij Dany, Bilderdijkstraat 156, kun je je nagels en je wenkbrauwen laten doen, je laten masseren en een Brasilian wax boeken. Daarnaast kun je in deze schoonheidssalon koffie van Braziliaanse bonen laten zetten én een snack to go bestellen.

Empadinha
De barista, die zelf uit Goiás (Minas Gerais) komt, vertelt dat Dany zijn vrouw is en dat haar moeder de snacks maakt. Een van de bekendste Braziliaanse hapjes is pão de queijo. Dit glutenvrije Braziliaanse kaasbroodje ligt dagelijks vers in de vitrine. Alleen vandaag had zijn schoonmoeder daar geen tijd voor. Of ik iets anders wil proberen? Een empandinha de frango bijvoorbeeld (2 euro per stuk). Ik hap in een taartje van poederachtig deeg met een verrukkelijke subtiel gekruide vulling van kip. Een kunstwerkje is het, vooral van het deeg ben ik onder de indruk. Dit smelt als een Surinaams maizenakoekje op mijn tong.

Braziliaanse cakes
Het snack-repertoire van zijn schoonmoeder omvat ook quibe (ovale gehaktbal), risoles (pasteitjes) en coxinhas (kegelvormige kipkroketten). Voor zoetigheid draait ze haar hand evenmin om. In de vitrine staan geregeld huisgemaakte cakes. De barista vertelt alles met zo’n brede lach dat je meteen gelooft dat deze baksels de calorieën meer dan waard zijn. Iets om te onthouden!

Elo Food Based
Om nog meer in Braziliaanse sferen te raken, wijs ik je graag op Elo Food Based in Bos en Lommer. De Braziliaanse eigenaren van deze foodhub serveren momenteel een menu van soulfood uit hun geboorteland, inclusief de onweerstaanbare stoofpot moqueca. Aan het eind van dit stuk vind je enkele tips voor Braziliaanse lekkernijen buiten ons stadsdeel.

Foto Patricia Jacob
DeWestkrant