Elo in Bos en Lommer biedt een restaurant en kidsclub

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Alle activiteiten bij Elo Food Based in Bos en Lommer draaien om eten en koken. In het restaurant gebruikt de chef nu seizoensprodukten om ‘een verhaal’ over Brazilië te vertellen. 

OKO aan de Admiraal de Ruijterweg 311 was een begrip in Bos en Lommer. Dit ‘cultural melting point’ landde in 2017. De sprankelende oprichters wilden de maag en geest van bezoekers voedden, en slaagden in hun missie. Maar ondanks een frisse start na een pittige coronatijd, is het nu over en uit met deze internationale ontmoetingsplek, waar kunst, design, muziek en Poolse dumplings een podium hadden.

Verhalen vertellen
Gelukkig is OKO niet vervangen door de een of andere duffe zaak. In tegendeel: de plannen van Elo Food Based zijn behoorlijk veelbelovend. Sinds half september kun je reserveren in het restaurant. Maar het concept omvat méér dan enkel een restaurant. Volgens de site is ‘elo’ het Portugese woord voor een verbond tussen mensen. De Braziliaanse eigenaren willen samen met onafhankelijke producenten, boeren en chefs steeds de ruimte en het menu veranderen. Op die manier willen ze verhalen vertellen over idealen, kunst, natuur, cultuur en bijvoorbeeld muziek.

Kidsclub
Is Elo een theater? Galerie? Of concertzaal? Voor alle duidelijkheid: eten en koken zijn de basis van alles wat in deze ‘foodhub’ gebeurt. Zo kun je er dineren en een kookworkshop volgen. Bedrijven kunnen er brainstormen met iets lekkers erbij of presentaties geven met borrel na afloop. Woensdag van 10.00 tot 12.00 uur krijgt de
kidsclub ruim baan. Kinderen van 18 maanden tot 4 jaar kunnen er dan met hun ouders terecht om samen gezonde maaltijden te maken.

Braziliaanse roots 
Van donderdag tot en met zondag is er een tasting menu’ waarbij de chef zich laat inspireren door het seizoen of een expositie in het pand. Het huidige 3-, 4- of 5-gangenmenu met seizoensprodukten (38-55 euro per persoon) is een eerbetoon aan de Braziliaanse roots van de eigenaren.

Moqueca
Garnalen met limoen en parels van cassavemeel is een optie. Als dessert chocolade met açai, pulp van het bekende Amazone-besje, of geitenkaas met witte chocolade en de tropische vrucht guave. De moqueca op het menu herinnert me aan mijn reis door de staat Bahia in het noordoosten van Brazilië. De iets pittige visstoof met dendê (palmolie) was het lekkerste gerecht dat ik toen heb gegeten. Bij Elo krijg je de stoof met schelvis, banaan en Braziliaanse paranoten. Een prima kennismaking met de (Afrikaanse) ziel van het schitterende en bruisende Latijns-Amerikaanse land, schat ik in.

Elo Food Based. (Foto Renata Szeles Bayma)