Het leven en de liefde vieren op Ferry’s pont in Houthaven

Ferry. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

In de omgebouwde veerpont waar voorheen Pont 13 zat, zit nu Ferry. Volgens Patricia heeft dit restaurant dat rafelrandje dat je in Noord vaak ziet. Alleen al voor het Braziliaanse dessert quindim zou ze hier een keer willen aanschuiven.

Vanaf het terras voel je een briesje en lonkt het verkoelende water van het IJ. “Het is geen officiële zwemplek. We gaan dus geen glijbaan of zo bouwen. Maar als je opeens in het water ‘valt’, kan ik er niets aan doen”, zegt Robbert Hovenberg, mede-eigenaar van Ferry in Houthaven. Het restaurant op een 100-jaar oude omgebouwde veerpont ging 1 april open. Voorheen zat op dit adres Pont 13, een zaak waar ik graag kwam om Franse bistrogerechten te scoren (en romantiek te ervaren).

De Kok & De Maître
Ferry pakt het iets anders aan dan zijn voorganger. Want het restaurant is, voor nu, alleen open in het zomerseizoen, van april tot en met september. In de rest van het jaar fungeert de boot als evenementenlocatie, voor borrels, feesten of private dining. Behalve Robbert staat ook Julian van Woesik te boek als eigenaar van de zaak aan de Haparandadam 50. De twee kennen elkaar uit de evenementenbrache. Tijdens corona zocht Robbert zijn heil elders en opende hij pop-uprestaurants onder de naam De Kok & De Maître. Een van de tijdelijke locaties was het schip de Lizboa in Oost. Blijkbaar beviel dat zo goed dat hij toehapte toen hij hoorde dat Pont 13 te koop stond. In Julian zag hij de ideale compagnon, and the rest is history.

Rafelrandje
Voordat Ferry de deuren opende, werd de boot gerenoveerd. Inmiddels is de roest aangepakt en is de pont weer waterdicht. Bling-bling hoef je hier niet te verwachten: Ferry heeft dat rafelrandje dat je in Noord vaak ziet. Rond de boot groeit het gras alle kanten op en krijsen rode, gele en roze veldbloemen om aandacht. Binnen zit je aan houten tafels en kun je nog steeds door patrijspoorten naar het IJ gluren. Op het dek staat een loeigrote BBQ tussen junglewaardige planten. Vanaf het dek is het uitzicht fenomenaal: water zo ver je oog reikt, ergens op de achtergrond de wijk Houthaven die zichzelf nog aan het uitvinden is.

Braziliaans dessert
Bij Ferry borrel je met een brioche met Ibérico-ham en truffel of iets ‘groens’ als tostadas met groene radijs, geblakerde ui, mango, granaatappel en avocado (11 euro). Als driegangenmenu kun je denken aan een voorafje van krab met bamboe, Hollandse garnalen en masala-kruiden. Daarna een hele zeebaars van de BBQ met salsa verde (28 euro) en vervolgens quindim, een Braziliaans custard-kokosdessert met citroengras, basilicum en ijs van geroosterde rijst. Alleen al voor dit tropische toetje zou ik hier ooit willen aanschuiven. Daarmee houdt de pret bij Ferry overigens niet op. Je kunt hier het leven vieren óf nog een stapje verder gaan. Vier de liefde en stap in het huwelijksbootje! De pont is een officiële trouwlocatie.

Ferry. (Foto Patricia Jacob)

 

DeWestkrant