Lova is dé plek om (stevig) Braziliaans te brunchen

Lova. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Bij Lova in de Haarlemmerbuurt staan pão de queijo, de beroemde Braziliaanse kaasbroodjes, op de kaart. Daarnaast vind je er bonensoep met buikspek en andere ‘unieke, huisgemaakte’ brunchgerechten.

Met de muziek van de Braziliaanse zangeres Maria Bethânia op de achtergrond is het goed werken. Dat ontdekte ik toen ik onlangs voor het eerst mijn laptop openklapte bij Lova op de Haarlemmerdijk 182. Niet alleen de muziek, maar álles is relaxed in deze koffiezaak+ tegenover The Movies: het lieve personeel, de stijlvolle inrichting met veel licht en een hangbank achterin, de subtiele kunst aan de muren.

São Paulo
Echt sloom dat ik deze hang- en werkplek bij mij om de hoek in Westerpark nu pas heb ontdekt. Lova zit er namelijk al sinds vorig jaar februari. Voorheen zat in dit pand Coffee & Such. De Braziliaanse eigenares van Lova, Nathalia de Luccas uit São Paulo, was kind aan huis bij die koffiezaak.

Caldinho
Lova’s menu drijft grotendeels op haar Braziliaanse roots. Het leuke is dat Nathalia veel meer biedt dan de ‘standaard’ snacks uit haar land. Oké, je vindt er pão de queijo, de bekende Braziliaanse kaasbroodjes – die het vast goed doen bij haar Braziliaanse koffie. Maar daarnaast serveert ze ook cake van maismeel met kokos en een stevig brunchgerecht als caldinho, bonensoep met gerookt buikspek, kool, kruimels cassave, salsa verde en een gepocheerd ei (15,80 euro)

Vegan optie
Sowieso is Nathalia nogal van de eieren. Op de sanduba duiken ze bijvoorbeeld ook op. Deze sandwich van geroosterde brioche met in rijstbloem gefrituurde bloemkool komt op tafel met rucola, miso crème en spiegeleieren. Behalve dit vegetarische brunchgerecht spot ik ook een vegan optie: geroosterde gemarineerde aubergine op zuurdesembrood met rucola en een spread van witte bonen. Weer eens wat anders dan de toast met avocado die op vrijwel elk Amsterdams menu verplicht lijkt te zijn (en inmiddels toch wel erg gááp is).

Mini-terras
Origineel én alles huisgemaakt. Ook daarmee scoort Lova punten. Doe als een Braziliaan (m/v/x) en eet je ‘buit’ buiten op als de zon schijnt; voor én achter heeft Lova een mini-terras.