Bar Kosta in Oud-West is een Spanjaard geworden

Bar Kosta bij de Overtoom. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Patricia heeft het idee dat er een Spaanse wind door West waait. Ze ontdekte dat Bar Kosta de ‘krodelletjes’ en andere snacks heeft vervangen door Spaanse hapjes, inclusief Frutas de Hollanda.

Ik associeerde Bar Kosta aan de Derde Kostverlorenkade 42 met de ‘krodelletjes’ die ik er ooit at. Maar deze kroketjes met stukjes frikandel zijn al lang oud nieuws. Sterker nog: het huidige menu is compleet anders dan de kaart die ik me kon herinneren van mijn laatste bezoek. Dat was in 2018 (!) om precies te zijn.

Beste terras van de buurt
In dit artikel voorspelde ik toen dat de bar dé zuipstek van de Overtoom zou worden. Dat had ik goed gezien. Ook anno 2024 is de bar met misschien wel het beste terras van Oud-West hartstikke in trek. Rond 14.00 uur zit ik er naast een groep Britten die bier laten aanrukken, tegen vieren komen opvallend veel vrouwen uit alle hoeken en gaten naar het terras: twintigers, veelal blond en behalve dorstig ook hongerig.

Hapjes van Spaanse origine
Sinds november kunnen ze hun rechte tanden zetten in hapjes van Spaanse origine.   Of Kosta een Spaanse kok heeft aangetrokken, vraag ik aan een van de energieke medewerkers. “Nee, dat niet speciaal. Het is toch gewoon leuk om af en toe iets te veranderen?” Dat zal ik niet ontkennen, bovendien kun je je eigenlijk geen buil vallen aan tapas en dergelijke. Iedereen lust het en het hapt perfect weg bij elke borrel.

Baguette manchego
Ik lunch met een gegrilde baguette met manchego, vijgenjam, ingemaakte rode ui en sla (9,50 euro). Qua looks ziet het broodje er niet ultra Spaans uit. In het gemiddelde Spaanse dorp zouden ze niet de moeite doen om er sla tussen te proppen. Maar soit, ik zit pal in de zon, het broodje knappert lekker weg en de vijgenjam matcht voorbeeldig met de kaas.

Frutas de Hollanda
Dat om me heen langzaam maar zeker de ene tapa na de andere wordt besteld, begrijp ik volkomen. Zeker op een zonovergoten dag als vandaag maken die snacks je dag compleet. Mijn droombestelling: gerookte kippenvleugels met chipotlemayo (8 euro), patatas bravas, ingemaakte ansjovis met citroen en queso del horno, Spaanse smeltkaas uit de oven met brood. Maar dat de Britten naast me Frutas de Hollanda laten komen, begrijp ik ook volkomen. Bitterballen, kaasstengels, croquetas en mini-frikandellen. Ik zeg: olé.

Spaanse wind
Het lijkt erop dat er een Spaanse wind door West waait. Vorig jaar spotte ik ook al twee nieuwe Spanjaarden: Pepito in de Eerste Constantijn Huygensstraat en Patio bij het Rembrandtpark. Deze zaak is verbonden aan Parallel, het Spaanse restaurant op de Overtoom.

DeWestkrant