Patio brengt Andalusië richting het Rembrandtpark

De Huiskamer van Rembrandt is veranderd in een Spanjaard

Terras van Patio. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Op het terras van Patio in De Baarsjes kunnen kinderen pétanque spelen. De voertaal lijkt Spaans te zijn en Spaanse lekkernijen domineren het menu. Behalve een ossenstaartburger vind je er ook ‘haute friture’. Patricia vindt de sfeer zó goed dat ze er poëtisch van wordt: “De zon schijnt, mijn hart zingt.”

Dat Patio aan de Orteliuskade 5 een Spaanse look and feel heeft, is niet zo gek als je bedenkt dat Imre Swaanswijk mede-eigenaar en oprichter is. Zijn naam is namelijk ook gekoppeld aan Parallel, het Spaanse restaurant op de Overtoom, waar ik ooit Ibérico spareribs en een gazpacho van amandelen at. Patio zit pal aan het Rembrandtpark, in de oude katholieke school waar voorheen De Huiskamer van Rembrandt zat.

Get Spanish
Zo’n twee maanden geleden is de zaak in De Baarsjes geland. Alleen al het ruime terras is om over naar huis te schrijven. Voor kinderen ligt er speelgoed klaar. Als ze willen, kunnen ze pétanque (jeu de boules) spelen. Vanaf de bank heb ik uitzicht op de actie in het park en ben ik omringd door Spaanstalige toeristen en een dwarsdoorsnede van de buurt. Het vrolijke personeel, dat deels uit Malaga en Sevilla komt, spreekt afwisselend Engels, Nederlands en Spaans. Mijn buurvrouw prikt in een witte bonensalade met tomaat en manchego. Er komen bitterballen voorbij. Een vader bijt in een focaccia met serranoham, Ibérico pancetta en koolsla (11 euro), terwijl zijn dochtertje likt aan een homemade rabarber-hibiscus ijsje. De zon schijnt, mijn hart zingt. De ongedwongen sfeer pept me net zo op als het nummer Get Spanish van De Jeugd van Tegenwoordig.

Haute friture
Binnen is het minstens zo comfortabel. Je baadt er in het licht en hoort de flamenco-klanken die vanachter de geel betegelde bar opstijgen. Zwart-wit geblokt natuursteen op de vloer. Houten tafeltjes, her en der een Moors detail. Patio had ook best in Andalusië kunnen staan. De geur van de goudbruine friet met een saus (chimichurri) met wilde knoflook, maakt de pret compleet: verleidelijkheid ten top, pure haute friture.

Burger van ossenstaart
Behalve snacks, zoetigheden en broodjes, zijn hier ook ‘specialiteiten’ present. Vanaf 12.00 uur kun je je lol op met een tortilla de patata met paddenstoelen en crème fraîche, tartaar van rode poon of een taco met Ibérico wang, gerookte ananas en pittige salsa. Dé hit van restaurant Parallel kun je hier ook laten invliegen: El Toro, een burger van ossenstaart met kaas op een brioche (15 euro). Dát vraagt om een stevige rode wijn. Ik heb zo het idee dat ze die hier wel hebben.