Drempels en keien in de Jan van Galenstraat

Een automobilist passeert een nieuwe verkeersdrempel bij het naderen van de oversteekplaats. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Verkeersdrempels met extra wegmarkeringen zijn aangelegd in de Jan van Galenstraat om de oversteek veiliger te maken bij de Buysbrug. In de middenberm liggen nu zwerfkeien om te voorkomen dat automobilisten om de drempels heenrijden. 

Vrijdagochtend is te zien dat een deel van de automobilisten in de remmen gaat bij het naderen van een nieuwe verkeersdrempel. Maar ook zijn er bestuurders die met een stevige vaart -soms met snelheden op het oog hoger dan 50 km/u- over de drempel heenrijden.

De oversteekplaats voor fietsers en voetgangers staat bekend als gevaarlijk. Buurtbewoners en de Voetgangers Vereniging Nederland voerden actie om de oversteek snel veiliger te maken, onder meer door de aanleg van een zebrapad. 

Een zebrapad op deze plek is volgens de gemeente echter onveilig omdat de oversteek ‘slecht zichtbaar’ zou zijn vanwege de bocht in de Jan van Galenstraat en de hellingsgraad van de brug even verderop. De gemeente koos voor verkeersdrempels en keien.

Buurtbewoonster Sybilla Claus, die eerder het initiatief nam voor een actie om de oversteek veiliger te maken, concludeert na enkele testritjes in een kleine auto dat de verkeersdrempel ondanks een ‘nare hobbel’ net zo makkelijk overrijdbaar is met 60 km/u als 40 km/u. 

Toch is Claus ook blij met met wat zij noemt deze eerste verbeteringen. “In december wordt een maximumsnelheid voor 30 km/u ingevoerd. Als voor de buurt het gevoel van onveiligheid dan nog steeds overheerst, gaan we weer handtekeningen verzamelen.” 

Een van de verkeersdrempels. (Foto Richard Mooyman)
DeWestkrant