5 X de beste tapas en mezze

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

In het ene land hebben ze het over mezze, in het andere over tapas. Hoe je zulke bites ook noemt, één ding is zeker: met een hapjesdiner kan je avond niet meer stuk. Deze moet je geproefd hebben!

1. Spaans
Pilar en Marti runnen sinds vorig jaar restaurant Barceloneta in de Kinkerstraat. Dat ze 35 jaar ervaring in de Spaanse gastronomie hebben, blijkt uit de soepele service en de spannende tapas: inktvis met kalfsgehakt en garnalen, in Rioja gestoofde kalfswangetjes, gerookt lamsvlees met lavendel en chorizopakketjes – Spaanse vlammetjes, zeg maar.
http://restaurantbarceloneta.nl/over-ons/

2. Libanees
Familiebedrijf Beyrouth in de Kinkerstraat staat al 25 jaar garant voor Libanese gerechten van niveau. Ga voor het ultieme en kies voor de combinatie van negen koude en zes warme hapjes voor twee. Laaf je aan met rijst gevulde wijnbladeren, pasteitjes met lamsgehakt, falafel en aardappels met citroen, koriander en rode peper.
http://www.beyrouth.nl

3. Aziatisch
Voor Thaise viskoekjes, dumplings met coquille en waterkastanje, pittige gebakken garnalen en ander Aziatisch streetfood is Happyhappyjoyjoy in de Bilderdijkstraat de plek. Een beetje raar, maar erg lekker: Vietnamese rijstpap met peper en garnalen.
http://happyhappyjoyjoy.asia/nl

4. Grieks
In Taverna Dionysos op de Overtoom kun je Griekse spinazietaart, inktvisringen, gehaktballetjes en andere mezze laten aanrukken. Misschien een salade met tomaat en feta erbij? Anyway, houd in ieder geval ruimte over voor de baklava.
http://www.dionysos-taverna.nl

5. Turks
Orontes is een klinkende naam op het Hugo de Grootplein. Alles draait hier om de Zuid-Turkse keuken en, oh man, wat is die goed. Probeer deze gerechtjes maar eens: octopussalade, gebakken mosselen met tomaat en peterselie, fetarolletjes van flinterdun deeg en gierstballetjes met gekruid gehakt.
https://www.restaurantorontes.nl