Wereldse tapas

Hoogstins2024

Chef Miguel Martín Goméz groeide op in Madrid en woonde in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, China en Indonesië voordat hij in Amsterdam landde. Manager Florian Stallinga kwam via Oostenrijk, Engeland, Dubai en China weer terug in zijn geboortestad Amsterdam.

De twee wereldburgers leerden elkaar kennen bij Hugo’s Bar & Kitchen – inmiddels gesloten, helaas. Ze sloegen aan het brainstormen en ziehier het resultaat: Pikoteo, een vrolijke bar aan de Houtmankade met een innovatieve mix & match van Europese, Latijns-Amerikaanse en Aziatische smaken. Sinds drie maanden zeven dagen per week open voor lunch en diner.

’s Avonds serveren stoere chicas en chicos er miniporties rauwe makreel, risotto met gamba’s, inktvisringen met saffraanmayonaise en hamkroketjes. De steak met gerookte thee en chimichurri, een pittige Argentijnse saus, ziet er verrekt goed uit. En voor die mañana mañana ribs dumpen zelfs hard-core vegetariërs hun principes.

Kom maar door met die tataki van tonijn, dat perfecte ei en die ossenstaartcurry. De tonijn zwemt bijna rauw in je mond. Duimen omhoog voor de sensationele combi van gestold eiwit, vloeibaar dooier, truffel, aardappelschuim en king boleten, familie van de oesterzwam. En de ossentaart? Dé tapa van de dag, wat mij betreft: boterzacht met een tropische twist door de kokosmelk, limoenbladeren en pinda’s (11 euro). Hoewel de crema catalana, een ‘vla’ van room, vanille en citroengras onder een flinterdun suikerlaagje, er ook wat van kan. Eén woord: goddelijk. http://www.pikoteo.nl

DeWestkrant