Thuiskomen bij Mamas & Tapas

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Op het Hugo de Grootplein zijn enkele restaurants van eigenaar gewisseld. Driemaal raden wat je bij Mamas & Tapas kunt eten! Patricia ging er even langs.

“We willen alleen iets kleins eten”, zeg ik tegen de ober als we binnenkomen. Hij lacht en de zon gaat schijnen – wat een charisma, ik word er Marco Borsato van. “Dan zijn jullie op het goede adres.” Hij heeft een punt. We lopen immers binnen bij een nieuwe tapastent aan het Hugo de Grootplein: Mamas & Tapas. Felgekleurde bloemen in vaasjes, mozaïektegels, geschilderde dieren aan de muur. Een bonte boel. En dan ook nog Spaanse muziek en Spaans gebabbel van het personeel. “Leuk, net Spanje. Het voelt als thuiskomen”, zegt mijn tafelgenoot, een Limburger die het liefst vakantie viert in Thailand, Italië of Spanje. “Geen gedoe, daar houd ik van.”

Interessante tapas
De ober brengt de kaart. Ik verdiep me erin en zie rap dat de gebruikelijk tapas erop staan: patatas bravas,pulpo a la plancha, tortilla. Stuk voor stuk rond de 4 euro. Er zijn kroketten in allerlei smaken. Plus nog wat andere interessante happen, zoals gegrilde kippendij in ‘drievoudige saus’ en gebakken chorizo in wijnsaus. Wij houden het bescheiden en bestellen véél rode wijn om de ergernissen van de dag weg te drinken, daarbij courgette met zongedroogde tomaten en gesmolten geitenkaas (7,50 euro). Prima keuze: courgette met een bite, zoete uien, iets gesmolten geitenkaas – gelukkig, niet zo’n kaasderrie die je bij veel tapastenten krijgt. Ik ben meteen benieuwd naar de rest van de kaart.

Foodism
Tot voor kort zat op deze plek jarenlang een andere tapastent: Mano a Mano. De eigenaar van Mamas & Tapas, Zeljko Odzic, had eerst Foodism een paar deuren verder. Waar Foodism zat, zit nu La Piccola Baracca – volg je het nog? Op dit moment heeft Zeljko drie zaken in West: koffiebar Friends op de Nassaukade, delicatessenwinkel Prijatelji op de Tweede Hugo de Grootstraat en Mamas & Tapas op het Hugo de Grootplein.

Spaanse roots
Zijn voormalige bedrijfsleider bij Foodism vertelt dat ze Mamas & Tapas samen runnen. “We hadden zin in iets anders dan het mediterrane eten dat we bij Foodism serveerden. Vandaar dat we in de tapas zijn gestapt. Onze kok heeft Spaanse roots. Dan kun je wel proeven, toch? Wat vinden jullie ervan? Gezellig, ja?” Dat is het zeker. Ik zeg: “We’ll back.”
https://www.facebook.com/mamasandtapasamsterdam/