Buurtbewoners willen bankjes Hugo de Grootplein terug

Het deel van het Hugo de Grootplein waar de bankjes zijn weggehaald. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Tegen het weghalen van bankjes op het Hugo de Grootplein is een handtekeningenactie gestart. Een aantal buurtbewoners en ondernemers wil dat het stadsdeel de bankjes terugzet. 

De bankjes werden in oktober opeens weggehaald, zo berichtte De Westkrant eerder. De maatregel volgde op een handhavingsverzoek van een ondernemer die last had van dronken mensen en wildplassers. Het stadsdeel verwijderde de bankjes om het plein minder aantrekkelijk te maken als hangplek voor alcoholisten, zo stelde een woordvoerster.

De maatregel viel niet bij iedereen in goede aarde. De bankjes werden namelijk ook graag gebruikt door buurtbewoners en passanten zonder alcoholprobleem, waarvan sommigen slecht ter been. Het Parool en AT5 schonken na berichtgeving door De Westkrant eveneens aandacht aan de kwestie. 

De ChristenUnie diende schriftelijke vragen in bij het college van B en W. Zonder bankjes wordt het plein minder aantrekkelijk voor bewoners en anderen die geen overlast veroorzaken, zo stelt de fractie. Liever ziet de partij een alcoholverbod in combinatie met extra handhaving en hulp aan alcoholisten.

De handtekeningenlijsten liggen bij diverse ondernemers op het plein, waaronder bij Bakkerij Westerbos.