Valentijnsdag vieren? Neem je schatje mee naar deze restaurants

(beeld: Pont 13)
Hoogstins2024

Chouchou of chérie klinkt net even zwoeler dan schatje. Frans wordt niet voor niets de taal van de liefde genoemd. Krik dit jaar Valentijnsdag op met een fikse dosis Frans. Fluister Franse woordjes, neurie chansons, ontkurk de champagne en reserveer bij een van deze restaurants.

Café-restaurant Amsterdam
In deze enorme zaak op het Watertorenplein wilden Milène Hoving en Charles Hollenkamp de bruisende atmosfeer van het beroemde restaurant Chartier in Parijs creëren. Dat is ze dubbel en dwars gelukt. Sterker nog: Café Amsterdam is uitgegroeid tot een instituut. Wie de liefde wil vieren, kan het zich niet veroorloven de vrek uit te hangen. Bestel dus de extra grote schaal met fruits de mer, inclusief twee halve kreeften.
http://www.caferestaurantamsterdam.nl

Defour
Bij dit knappe tentje in de Potgieterstraat kan het zomaar gebeuren dat de bovenbuurman langskomt om chansons van Brel of Gainsbourg te zingen. Omringd door spullen van brocantes en bakjes truffelmayonaise eet je hier runderprocureur met rodewijnsjalotsaus en andere Zuid-Europese gerechten. Op Valentijnsdag staat er, zoals iedere woensdag (en zaterdag), een table d’hôte-menu van drie gangen op het krijtbord.
http://www.defour.nl

Meneer van Loon
Door de gemoedelijke sfeer, Zuid-Europese muziek en de geur van verse kruiden, waan je je bij dit restaurantje in de Curaçaostraat aan de Méditerranée. Je eet er Franse en Italiaanse gerechten zonder poespas. Als opwarmer een plankje met charcuterie en cornichons, daarna een op de huid gebakken doradefilet met citroenboter. Houd ruimte voor een stuk van de beste appeltaart van West. Een andere optie: het valentijnsmenu dat op FB staat. Reserveren noodzakelijk.
http://www.meneer-vanloon.nl

Marius
Met zijn vrolijk gedekte tafels, tegelvloer, vazen met wilde bloemen en vintage servies zou dit huiskamertje in de Barentszstraat niet misstaan op het Franse platteland. In de keuken van dit ‘dotje’ goochelen Kees Elfring en zijn team met Californische en mediterrane invloeden. Kies je voor het dagelijks wisselende viergangenmenu of bestel je liever à la carte? Ik droom nu nog van de bouillabaisse die ik er at: de puurste vissoep ever met vis en schelpdieren die zo vanuit de zee in mijn bord leken te zijn gedoken.
Met wat geluk zijn er oesters met champagnesabayon als voorafje.
http://restaurantmarius.nl

Pont 13
Het huwelijk van mijn vriendin Martien herinner ik me nog goed. Ze arriveerde per sloep en straalde in haar paarse trouwjurk. Onder gejuich van haar Elle-collega’s zette ze voet aan dek van Pont 13. Op dit veerpontje aan de Haparandadam ging het dak eraf, nadat ze samen de bruidstaart van kaas hadden aangesneden. Haar man en zij zijn inmiddels al eeuwen samen. Ze hebben een zoontje waar ik zo mijn tanden in zou willen zetten. Als ze samen zijn, spat het geluk ervan af. Geloof me: op pont 13 hangt liefde in de lucht en reken maar dit besmettelijk is. Kaarslicht, een waanzinnig uitzicht en een kaart met Franse invloeden: vissoep met venkel en croutons, ribeye met rodewijnsaus, chocolademadeleines met steranijs. Oh ja, de kok broedt al een tijdje op het perfecte valentijnsmenu.
https://www.pont13.nl/nl/over-pont-13/


Restaurant Adam
Rond de côte de boeuf voor twee van deze Franse bistro op de Overtoom bloeien liefdes op. Ga maar na: voorhoofden dicht bij elkaar, samen vlees snijden, elkaar frieten voeren. De ideale setting om elkaar diep in de ogen te kijken en zoete woordjes te fluisteren. Ga daarna samen op avontuur en kies voor het verrassingsdessert.
http://www.restaurantadam.nl

DeWestkrant