Het leven is zoet onder de pergola van De Italiaan

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Met mooi weer is de Bosboom Toussainstraat één groot restaurant. Vanaf het terras bij De Italiaan trekt het goede leven aan je voorbij en zit je tussen ‘gezinnen waar de welvaart vanaf druipt’, terwijl ‘Toscaans spekvet op je tong smelt’.

De Bosboom Toussainstraat is misschien wel de mooiste straat van Oud-West. De straat is chic zonder stijf te zijn; Oud-Zuid, maar dan mét schwung. Af en toe ruik je een vleug lavendel of loop je tegen een vlinderstruik aan. Om het plaatje compleet te maken, denk ik er de lilablauwe bloemen van de blauweregen bij. Spelende kindertjes op straat, hier en daar een stepje tegen de bomen. Typisch zo’n straat waar een pergola niet zou misstaan.

Petitie voor pergola
Dát dachten de eigenaren van De Italiaan nou ook. Om hun tijdelijke terras op twee parkeerplaatsen aantrekkelijker te maken met groen, zetten ze een pergola neer. Zoals wij onlangs hebben geschreven, liet Handhaving direct weten dat de pergola weg moet; het zou een bouwwerk zijn. Maar deze week is de gemeente daarop teruggekomen, wellicht hielp het dat zo’n 1.200 mensen, inclusief ondergetekende, een petitie tekenden voor behoud van de pergola. “Het kan ook zijn dat ze het zielig vonden voor ons”, zegt een medewerker. Hoe dan ook: de pergola mag blijven. En dat is goed nieuws.

Decolletés zonder einde
Niet alleen omdat de constructie perfect in de omgeving past, maar ook omdat het wel wat heeft om onder en naast het groen te zitten. Zeker op een zwoele avond, zoals vandaag, waan je je er op vakantie en snap je niet waarom mensen de moeite nemen om over de grens te kijken. Vandaag lijkt het wel of de Bosboom Toussaint één groot restaurant is geworden. Vanaf het volle terras bij De Italiaan kijken we tegen de minstens zo populaire terrassen van Gertrude en Café Toussaint aan. Dat tout Amsterdam zin heeft om geld te laten rollen en zich te laten zien is overduidelijk. Gezinnetjes waar de welvaart vanaf druipt mixen met dj-achtige types met tattoos en ranke meisjes met benen en decolletés zonder einde. Stelletjes die elkaar veelbelovend in de ogen kijken, zitten dichtbij groepjes vriendinnen die het veganisme omarmen of op z’n minst vegetariërs zijn.

Veel ‘groene’ pizza’s
De ‘Groenen’ hebben zat te kiezen bij De Italiaan; van een plankje met vegetarische hapjes tot een vega pasta en, vooral, véél vegetarische pizza’s, inclusief een vegan pizza met tomatensaus, courgette, aubergine, paprika, balsamico-ui en artisjok. Voor dat we hierheen gingen, wisten we al wat we zouden gaan eten: hij linguine met vongole, gamba’s, knoflook, chilipeper, peterselie en witte wijn, ik tagliata di manzo (gegrilde ribeye met rucola, grana padano, oude balsamico en olijfolie) met gegrilde groenten.

Toscaans spekvet
Maar opeens voelt die keuze heel barbaars. Allebei ‘braaf’ maar een pizza dus.  Hij de Il tartufo met doperwtencrème, mozzarella, rucola, truffel, lardo di Colonnata en buffelmozzarella (19,50 euro). Ik de Pisellina met doperwtencrème, mozzarella, geitenkaas, paprika, artisjok en gegrilde courgette (17,50). Krokante flinterdunne bodem, goede toppings, waarvan vooral de lardo eruit springt: ragfijne, doorzichtige plakjes Toscaans spekvet die smelten op je tong. De ‘groene’ meisjes naast ons moesten eens weten wat ze missen!

DeWestkrant