Bewoners Westelijke Tuinsteden op de bres tegen verkamering

Slotervaart-Noord is een van de wijken waar de bewoners last van hebben van verkamering.
Hoogstins2024

Via de website Stop Verkamering Tuinsteden eisen bewoners in met name Nieuw-West een rem op de toenemende verkamering in wijken als Slotervaart-Noord en Slotermeer Noord-Oost. Kenmerkend voor deze buurten zijn dat zij veel laagbouwwoningen hebben, die geschikt zijn voor gezinnen. Toch worden veel van deze koopwoningen opgekocht door investeerders die in de woningen onzelfstandige woonruimten maken, zo schrijven de initiatiefnemers op de website.

Als voorbeeld noemen ze een blok woningen in Slotervaart-Noord waar nu drie studentenhuizen zijn gerealiseerd. “In de gezinswijk Oostoever Oostoever in Slotervaart-Noord dreigen al blokken van 3 geheel verkamerde woningen naast elkaar te ontstaan”, zo constateren zij. Dat heeft volgens hen gevolgen voor de leefbaarheid in de wijken, die volgens hen vooral geschikt zijn voor gezinnen. Die leggen het af tegen de vastgoedinvesteerders in hun zoektocht naar fijne gezinswoningen.

Het college is al van plan deze woningen te beschermen door verkamering te willen verbieden voor ‘grondgebonden’ woningen tot tweehonderd vierkante meter. Deze maatregel gaat in op 1 januari 2021. De bewoners zijn echter bang dat dit op korte termijn nog een hausse gaat veroorzaken in de vergunningsaanvragen voor het omzetten van zelfstandige naar onzelfstandige woningen. Ook willen zij dat de gemeente zo’n dezelfde regel gaat instellen voor niet-grondgebonden woningen tot 200 vierkante meter, zoals appartementen. Het plan is nu appartementen tot 100 vierkante meter niet te laten ‘verkameren’.

De gemeente heeft op 1 april quota afgegeven voor het omzetten van zelfstandige naar onzelfstandige woonruimten. In West zijn deze quota in veel wijken al ‘op’. In Nieuw-West was hiervoor begin deze maand nog wel ruimte.