‘Verkameren’ kan niet meer in veel wijken in West

(Beeld: flickr Aumary Henderick)
Hoogstins2024

West kan in veel gevallen geen vergunningen meer afgeven voor het omzetten van zelfstandige woonruimten in onzelfstandige woonruimten. Het aantal afgegeven vergunningen voor deze zogenaamde verkamering heeft in veel buurten het maximum bereikt.
Op 1 april zijn de nieuwe regels voor kamerverhuur ingegaan. Sindsdien kunnen per buurt een maximum aantal vergunningen worden afgegeven voor het omzetten naar onzelfstandige woonruimten, om er bijvoorbeeld studenten in te laten wonen. Dit is een populaire constructie voor pandeigenaren om meer huur te kunnen vragen voor een appartement.
De gemeente heeft voor de buurten in Amsterdam hiervoor quota afgegeven. In de monitor Verkamering staat dat deze quota in veel buurten in West zijn overschreden. In de Chassébuurt, Erasmuspark, Geuzenbuurt, Hoofdweg, Kinkerbuurt, Landlust, Van Galenbuurt en West Indische buurt is het maximale aantal vergunningen al bereikt. Voor Nieuw-West is de Westlandgracht ‘vol’. Onder de aanvragers is het toegestane aantal vergunningen verloot.
Wie een woning heeft in een buurt waar het quotum nog niet is bereikt, kan nog wel een vergunning aanvragen. In totaal zijn er 6901 vergunningen aangevraagd of in behandeling.