OKO in BoLo voedt je maag en geest

Ania en Natalia van OKO.
Hoogstins2024

Bij de nieuwste hotspot op de Admiraal de Ruijterweg komen verschillende culturen, keukens en creatieve activiteiten samen.

Ga maar zitten waar jullie het knus vinden.” Uit Ania’s mond klinkt Nederlands bijna mooi; zangerig en tintelend. Samen met de minstens zo sprankelende Natalia heeft ze OKO – Cultural Melting Point op de Admiraal de Ruijterweg geopend. Oorspronkelijk komen ze uit Polen, maar ze wonen al tien jaar in Nederland.

Toen ze elkaar leerden kennen in de Amsterdamse kantine van Greenpeace International, ontdekten ze dat ze veel gemeen hebben. Ze proberen allebei zo gezond mogelijk te leven en houden van reizen, kunst en ambachtelijke koffie. Daarnaast willen ze mensen verbinden. Al die elementen komen samen in hun via crowdfunding gefinancierde zaak. OKO zit in het pand waar voorheen vegetarisch restaurant de Vliegende Schotel zat. Het openingsfeest was op 18 november.

Bij OKO is het net of je meest ontspannen en creatieve vrienden open huis houden. Een jungle van planten, een jongen zit te schaken met zijn moeder, aan de muren hangen foto’s van een Poolse kunstenares, de koffie pruttelt, op de toonbank staan verlokkelijke taarten met een healthy accent; van een rode biet-chocoladetaart tot een spinazie-citroen-mascarpone-frambozentaart.

Je kunt er ontbijten met havermout en lunchen met broodjes, soep en salades. Van vrijdag- tot en met maandagavond kookt Chef Sjef een vegetarisch diner met veganistische opties. Op woensdagavond is er een pop-up diner van wisselende chefs. Vandaag zijn dat Natalia en Ania. Natalia deed behalve in de kantine van Greenpeace ook culinaire ervaring op bij biologisch restaurant Bloem. Ania bakte eerder bij het Cakes & Chocolates Atelier in Oud-West. Voor soep, een hoofdgerecht, koffie en een dessert betaal je 17 euro.

De meeste ingrediënten lijken rechtstreeks uit de grond te zijn getrokken en zo op ons bord te zijn gelegd. De pastinaaksoep is net een zoete erwtensoep, rauwe amandelen erop, luchtig brood ernaast. Pure smaken. De gekruide in boter gebakken pompoen krikt de smaak van de quinoa op. Maar de koning van het hoofdgerecht is toch echt de appel gevuld met bospaddenstoelen en zuurkool. Briljante combinatie! Natalia: “Bospaddenstoelen zijn net zo Pools als bijvoorbeeld rode biet. In de toekomst gaan we ook pirogi serveren, Poolse ravioli.” Het dessert van limoenachtige cheesecake is ook al zo’n cadeau. Iedere hap is fris en geeft je het gevoel dat je goed bezig bent. De Libanese koffie erbij is kruidig, verkwikkend, bijna zwoel. Pienter van de Libanezen om koffie te vermalen met kardemom.

OKO voedt niet alleen je maag, maar ook je geest. Regelmatig nodigen de ladies bevriende professionals uit om les te geven: een workshop contactdansen, een sessie over de Tao, een concept uit de Chinese filosofie. Op 2 december is er een West-Afrikaanse muziekavond. De dag daarna staat er een Turks ontbijt klaar en treedt danser en choreograaf Raul Saldarriaga op. Houd de FB-pagina in de gaten!

https://www.facebook.com/ArtCafeCulturalMeltingPoint/

 

DeWestkrant