Spaarndammertunnel gaat nu echt bijna open

Buurtbewoners konden tijdens de avondvierdaagse afgelopen zomer door de tunnel lopen. Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

De Spaarndammertunnel gaat in januari of begin februari open voor autoverkeer. Dat is een half jaar later dan gepland. Het testen van alle installaties en het besturingssysteem duurde langer dan gedacht. Op maandag 4 december is er ook nog een grote calamiteitenoefening, waaraan drie brandweerkazernes uit de buurt meewerken.

De 800 meter lange tunnel langs de Spaarndammerdijk en Tasmanstraat brengt het doorgaand verkeer daar ondergronds. Op het dak van de tunnel wordt een park aangelegd, dat de Spaarndammerbuurt verbindt met de nieuwe woonwijk Houthaven. Bovengronds is straks alleen ruimte voor fietsers en bestemmingsverkeer.

Vluchtroute

De tunnel heeft twee tunnelbuizen met elk één rijrichting. Tussen die buizen is een middentunnelkanaal, dat bij calamiteiten kan worden gebruikt als vluchtroute. De tunnel was al langer klaar, maar het afgelopen jaar zijn er volgens de gemeente nog zo’n drieduizend tests uitgevoerd. De exacte datum van de openstelling is nog niet bekend; dit is onder meer afhankelijk van vergunningverlening.