Boek moet geschiedenis Oude Houthaven vastleggen

De Oude Houthaven. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De Oude Houthaven verandert in rap tempo. Aan de ene kant nadert het dure gebouw Pontsteiger de voltooiing, aan de andere kant zijn er de appartementen van de Silodam. Lang was het een vergeten stukje stad, straks hebben de nieuwe bewoners van Pontsteiger een fraai uitzicht op de haven met oude zeilschepen.

Schrijver en fotograaf Robert Lagendijk wil de verhalen en de geschiedenis van de Oude Houthaven vastleggen, voordat de nieuwe woonwijk helemaal klaar is. Dat is volgens hem nog nooit goed gebeurd. Via een crowdfundingsactie wil hij 10.000 euro ophalen om de publicatie Metamorphosis met een bundeling van verhalen en foto’s uit te geven.

Volkswijken

Lagendijk gaf al eerder een reeks lezingen over de Oude Houthaven in buurthuizen. In de publicatie zal ook aandacht worden besteed aan de naastgelegen Spaarndammer- en Zeeheldenbuurt, voormalige arme volkswijken met havenarbeiders en schippers waar volgens Lagendijk nog niet zo lang geleden in de buurtkroeg nog wekelijks werd gevochten. Inmiddels is ruim 2.000 euro binnen van 56 donateurs.