Stemmen in Westermoskee, Anne Frank Huis en Van Gogh Museum 

Een bord met alle deelnemende partijen in de Spaarndammerstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De verkiezingen voor de Tweede Kamer komen er aan. Op veel plekken zijn grote borden neergezet met alle deelnemende partijen. Op woensdag 22 november kunnen Amsterdammers hun stem ook uitbrengen in bijzondere stembureaus. In West gaat het om de Westermoskee in De Baarsjes. In het centum zijn het Anne Frank Huis en het Van Gogh Museum die dag stemlokaal.

Dit meldt burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad. Het Anne Frank Huis is op 22 november tussen 9 en 19 uur geopend. De toegang voor stemmers is gratis, voor ander publiek is het Anne Frank Huis dan gesloten. “Gelet op de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden is er speciale aandacht voor de veiligheid van dit stembureau”, aldus Halsema.

Voor de verkiezingen zijn er in Amsterdam 496 stembureaus op 373 locaties. Doelstelling was om voor elke kiesgerechtigde binnen vijfhonderd meter een stembureau te hebben, maar dat is volgens Halsema niet overal gelukt. Gebleken is ook dat verpleeg- en verzorgingstehuizen sinds de coronapandemie ‘terughoudend’ zijn geworden om als stembureau te fungeren. 

DeWestkrant