GroenLinks grootste in West, geen zetel voor onafhankelijke buurtbewoners

Kinkerstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

In West is GroenLinks de grootste partij geworden. GroenLinks behaalde bij de verkiezingen voor de stadsdeelcommissie 5 van de 14 zetels. D66 werd verslagen als grootste partij in West en heeft nu 4 zetels. Onafhankelijke buurtbewoners en -groepen zijn er niet in geslaagd een zetel te bemachtigen.

Dat blijkt uit de voorlopige uitslag die vrijdagochtend bekend is gemaakt. De PvdA behaalde 3 zetels, Denk 1 en de VVD ook 1 zetel. Opmerkelijk is dat buurtbewoners en -groepen die niet zijn gelieerd aan een politieke partij, geen zetel hebben behaald. Zij klaagden er in de aanloop naar de verkiezingen al over dat zij moeilijk op konden boksen tegen de campagnes van de gevestigde politieke partijen.

Het was voor het eerste dat onafhankelijke buurtbewoners en -groepen mee konden doen aan de verkiezingen. Met GroenLinks als grootste en D66 op de tweede plaats vertoont West in grote lijnen hetzelfde beeld als de centrale stad. Met 3 zetels deed de PvdA het in West relatief goed. Nieuwkomer is Denk, dat in West 1 zetel behaalde.

Uitslag stadsdeelcommissie West (14 zetels):

GroenLinks 5

D66 4

PvdA 3

Denk 1

VVD 1

De uitslag per buurt:

Oud West/De Baarsjes (6 zetels)

GroenLinks 2

D66 2

VVD 1

PvdA 1

Bos en Lommer (4 zetels)

GroenLinks 1

D66 1

PvdA 1

Denk 1

Westerpark (4 zetels)

GroenLinks 2

D66 1

PvdA 1