GroenLinks de grootste na raadsverkiezingen

Stemlokaal woensdagmiddag in Oud-West. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

GroenLinks is in Amsterdam de grootste partij geworden met 10 zetels. D66 zakt naar een tweede plaats met 8 zetels. Dat blijkt uit de definitieve uitslag die waarnemend burgemeester Van Aartsen vrijdagochtend bekend heeft gemaakt.

Nieuwkomers in de gemeenteraad zijn Denk met 3 zetels en Forum voor Democratie met eveneens 3 zetels. Bij1 van Sylvana Simons komt uit op 1 zetel, evenals de ChristenUnie. De Partij voor de Dieren deed het goed en steeg van 1 zetel naar 3 zetels. De gemeenteraad telt 45 zetels.

Harde klappen zijn er voor de SP, die de afgelopen jaren een coalitie vormde met D66 en de VVD. De SP halveerde van 6 naar 3 zetels. De VVD komt opnieuw op 6 zetels. De PvdA viel verder terug na de nederlaag vier jaar geleden: er resten nog 5 van de 10 zetels.

Als grootste partij zal GroenLinks (die steeg van 6 naar 10 zetels) het initiatief nemen bij de vorming van een nieuw college. Duidelijk is dat het huidige college van D66, VVD en SP geen meerderheid meer heeft. D66 is door GroenLinks ruimschoots verslagen als grootste partij van de stad: D66 krijgt een gevoelige klap en zakt van 14 naar 8 zetels.

CDA en Partij van de Ouderen haalden ook ieder 1 zetel. De Piratenpartij slaagde er niet in om voldoende stemmen te halen voor een zetel.

West en Nieuw-West

De uitslagen van de gelijktijdige verkiezingen voor de stadsdeelcommissies West en Nieuw-West waren woensdagavond 21 maart nog niet bekend. De politici en onafhankelijke buurtbewoners die in de stadsdelen zijn gekozen, krijgen nog slechts een adviesfunctie. West en Nieuw-West zullen straks worden bestuurd vanuit de Stopera door drie benoemde bestuurders per stadsdeel.

DeWestkrant