Zo kies je op 21 maart een kandidaat voor stadsdeelcommissie West

De lijsttrekkers voor Bos en Lommer maandagavond tijdens hun presentatie. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Maar liefst 26 lijsttrekkers zijn verkiesbaar voor de nieuwe stadsdeelcommissie West. Hoe maak je een keuze uit al die kandidaten van politieke partijen, buurtgroepen en individuele buurtbewoners? De maandag gelanceerde online verkiezingstool www.kandidatenwijzer.amsterdam kan een handje helpen.

Begin bij het selecteren van de eigen buurt: Bos en Lommer, Oud-West/De Baarsjes of Westerpark. Dat kan ook met postcode. Inwoners kunnen voor de stadsdeelcommissie alleen een stem uitbrengen op een kandidaat uit de eigen buurt. Vervolgens wordt het al iets overzichtelijker.

De keuzehulp van de gemeente en ProDemos bestaat uit foto’s van de kandidaten die kunnen worden aangeklikt. Daarna kun je een rangschikking maken van het belang van bepaalde plaatselijke kwesties en een aantal stellingen waarderen met 1 tot 5 sterren.

Op grond van die gegevens wordt een lijst met favoriete kandidaten getoond. Die kunnen worden gefilterd op geslacht, leeftijd, opleiding en werkachtergrond. De KandidatenWijzer kan ook helpen bij het kiezen van een kandidaat voor de gemeenteraad, want iedere kiesgerechtigde kan op 21 maart ook daarvoor een stem uitbrengen.

1 minuut

De lijsttrekkers kregen maandagavond ieder één minuut de tijd om zich te presenteren op een bijeenkomst in Het Sieraad in De Baarsjes. Twintig kandidaten grepen die kans. Naast de gevestigde politieke partijen en nieuwkomer Denk waren daar de betrokken buurtbewoners, zonder partijpolitieke binding.

Bevlogenheid

”Ik doe dit uit bevlogenheid voor de buurt’’, aldus Joris de Monchy van Lijst Buurman Joris in Bos en Lommer, in het dagelijks leven maker van sauzen. Een Roemeense conceptueel kunstenares doet ook mee, Alina Lupu met lijst 33. In het Engels pleitte ze ervoor dat het stadsdeel meer moet doen om inwoners te bereiken die geen goed Nederlands kunnen.

Vercommercialisering

Buurtvuist van Henk van Dijk (Oud-West/De Baarsjes) en Geert van Schaik (Westerpark) wil de ‘vercommercialisering’ van de stad een halt toeroepen. En zo maakten alle kandidaten in recordtempo hun belangrijkste punten. Sommigen hamerden vooral op één thema. ”Het enige wat ik vraag, is veiligheid’’, aldus Rene Adriaan van lijst 32. De politie moet volgens hem meer tijd krijgen om boeven te vangen.

www.kandidatenwijzer.amsterdam

 

DeWestkrant