De beste tips voor krokettenfans

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Een Westerling die de kunst van het kroket maken verspreidt, een heus krokettenrestaurant en nog veel meer. Het bewijs dat West excelleert op kroket-gebied vind je hier.

De kroket is een klassieker in het Nederlandse snack-repertoire. Voor een goede kroket in welke maat of soort dan ook hoef je in West niet ver te zoeken. Zo hebben we zelfs een heus krokettenrestaurant: Wilde Kroketten. Minder bekend is dat je ook van Wanda van der Linden uit Nieuw-West (Osdorp) kunt leren om zelf kroketten te maken.

Stichting Kroket
Wanda is de initiatiefneemster van Stichting Kroket, een organisatie waar alles draait om kroketten. Volgens de website gaat het niet om ‘een simpel kroketje van Edje’, maar om ‘culinaire kroketten’. De stichting is de uitkomst van een langzaam revalidatieproces. Wanda werd in 2011 getroffen door een serie beroertes, een hersenvliesontsteking en ontstoken ruggenmerg. Talloze ziekenhuisopnames en -onderzoeken volgden. Vervolgens begon ze met haar revalidatie. Daarnaast wilde ze nog iets om handen hebben. Ze zocht haar heil in de keuken en experimenteerde erop los met kroketten. Dat leidde in 2016 tot de oprichting van Stichting Kroket. Bij deze organisatie draait het niet om het maken van winst, maar om zinvol bezig te zijn ondanks beperkingen.

Inmiddels geeft deze stoere ‘krokettenkok’ samen met andere vrijwilligers onder meer krokettenworkshops. Zo is er op zondag 18 maart een workshop op het Makassarplein in Oost. Te ver? In overleg komt Stichting Kroket op locatie. Dat geldt ook voor de krokettenproeverijen met bijvoorbeeld kroketten van geitenbout en rauwe chocolade en van spek, linzen en tomaat. Wanda: “Hartig, zoet, vlees, vis, vega. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het gaat dit leven niet lukken om alle kroketideeën nog uit te voeren.”
http://www.stichtingkroket.nl

Wilde Kroketten
Het grootste krokettenaanbod van Nederland vind je in het restaurant van Ad en Steven Poppelaars aan de Danzigerkade. Bij Wilde Kroketten kun je lunchen, borrelen én dineren met kroketten. Enkele vullingen: Schotse haggis, Oosterschelde oester, kip/cola, mossel/dorade, pompoen/Japanse curry/pinda, Indiase groentecurry.
https://wildekroketten.nl

Natuurlijk Smullen
Deze biologische snackbar in de Jan van Galen heeft vleeskroketten plus aardig wat kroketten waarvan vegetariërs uit hun dak gaan, zoals de Vegetarische Slager- en de zeewierkroket.
http://www.natuurlijksmullen.nl

Par Hasard
Friterie in de Douwes Dekkerstraat waar de goddelijke kroketten van Holtkamp op de kaart staan (rund, kalf, garnalen, kaas).
http://www.cafeparhasard.nl

Snackbar Constantijn
‘Constantijn’ in de Eerste Constantijn Huygensstraat frituurt de befaamde kroketten van Van Dobben en Kwekkeboom en gooit ei-, goulash- en draadjesvleeskroketten in het vet.
http://www.constantijn.nl

De Buurman
Deze snackbar in de Van Hallstraat draait opvallend lekkere, royale rundvleeskroketten in elkaar.
https://www.facebook.com/debuurmanamsterdam/

De Gouden Hoek
De viskroketjes van dit ontspannen visrestaurantje aan het Van Limburg Stirumplein zijn om te zoenen, want: zijdezachte ragout met verfijnde vissmaak. De zaak wordt nu verbouwd, maar gaat snel weer open. Gelukkig kun je de kroketjes ook als borrelhap bestellen bij het café aan de overkant: Piet de Gruyter.
http://degoudenhoek.nl

Parallel
Dat de Spanjaarden ook gek zijn op kroketten wist je vast. Bij dit Spaanse restaurant aan de Overtoom kun je een ‘croquette tasting’ bestellen: een mix van ham-, vis-, groente- en wilde champignonkroketten.
https://www.parallel.amsterdam

Toko Makassar
De eerste fusion-kroket ever werd geboren in Nederlands-Indië. De Indische kroket heeft een vulling van aardappelpuree met nootmuskaat en gehakt. De beste versie van de stad koop je bij Toko Makassar in de Sam van Houtenstraat. Eet met sambal! http://www.tokomakassar.nl

DeWestkrant