De krokettenroute van Amsterdam-West

Indische kroketten van Toko Makassar. (Foto Patricia Jacob).
Hoogstins2024

In onze buurt hebben we kroketten in alle maten en soorten. Om je te leiden naar de smakelijkste exemplaren, hebben we de beste adressen op een rij gezet.

Omdat we dol op kroketten zijn, schrijven we er graag over. Lees dit stuk maar! Helaas is het gros van de adressen verdwenen, zoals krokettenrestaurant Wilde Kroketten. Gelukkig bestaat de Stichting Kroket nog steeds, zodat je van initatiefneemster Wanda van der Linden uit Osdorp kunt leren hoe je kroketten moet draaien.

Mocht je dat te veel moeite vinden, koop dan topkroketten die je alleen nog zelf hoeft te frituren. Voor de allerbeste, de croquetten van Holtkamp, kun je onder meer terecht in het koelvak van Ottavi in Bos en Lommer: garnalen, kreeft, oude kaas, groenten, draadjesvlees, kalfs, Black Angus – smaken in overvloed. Wie de voorkeur geeft aan hapklare snacks, hoeft slechts deze lijst te scannen.

1. Café-restaurant Amsterdam, Watertorenplein 6: garnalencroquetten van Holtkamp met gefrituurde peterselie
Of je ze nu met of zonder brood neemt, de garnalencroquetten bij dit instituut in Westerpark zijn altijd perfect gefrituurd. Hierdoor is de delicate smaak van de ragout gehuld in de knapperigste outfits die je je maar kunt voorstellen. De gefrituurde peterselie erbij maakt dit culinaire kunstwerk compleet.

2. Doardi, Van Limburg Stirumstraat 15: vegetarische kroketten
Dé plek voor de ultieme patat van Westerpark. Maar deze ijssalon en snackbar heeft nog veel meer te bieden, zoals een geliefde bamischijf en opvallend veel vegetarische kroketten: vleesvrije draadjes, groente, bospaddenstoel (mini), geitenkaas, kimchi.

3. Eskina Brasil, Ten Katemarkt: coxinha
In Brazilië struikel je erover: kegelvormige snacks met kipvulling. Een soort van kipkroketjes zijn het. Deze coxinha vind je bij de foodtruck in Oud-West waar we eerder over schreven.

4. Pepito, Eerste Constantijn Huygensstraat 21: Spaanse kroketten
Natuurlijk heeft deze tapasbar, die sinds vorig jaar in Oud-West zit, kroketten op het menu; ook Spanjaarden zijn daar immers dol op. Chipirones (pijlinktvis), kaas & spinazie, jamon Ibérico. Kies maar uit!

5. Plato Loco, Rombout Hogerbeetsstraat 29: croquetas de bacalao
Bij dit Caribische restaurant in Westerpark is het altijd zomer. Warme vibes, zwoele drankjes en vurige gerechten. Tel uit je winst! Om op te starten, zijn de kroketjes met bakkeljauw een aanrader. Je krijgt er een pittige salsa met mango bij.

6. Toko Makasssar, Sam van Houtenstraat 35: Indische kroketten
In Nederlands-Indië, de geboorteplek van mijn ouders, werden ook kroketten gegeten. In deze snack komen Oost en West samen: de smeuïge aardappelpuree mixt hier met nootmuskaat, gehakt en ketjap. De allerlekkerste Indische kroketten koop je al decennia bij Toko Makassar in Nieuw-West. Alleen al de snackcounter is het waard om erheen te rijden. Wist je trouwens dat Toko Kok Kita op de Amstelveenseweg 166H de snacks van Makassar verkoopt? De eigenaren van beide toko’s zijn familie van elkaar. Hier vertel ik je er meer over.

7. Truffle Boutique, Overtoom 255H: garnalenkroketjes met verse truffel
De enige truffeltempel van Amsterdam zit in Oud-West. Eigenaar Lars en zijn team strooien de delicatesse op pasta, salades, sandwiches én op garnalenkroketjes.

DeWestkrant