De 6 beste streetfood-haltes in West

Dumplings op het Nassauplein. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Streetfood is al lang niet meer weg te denken uit onze mooie stad. Trek je van Westerpark naar Bos en Lommer dan vind je heel wat lekkers op je pad. We hebben een route voor je uitgestippeld.

1. Start: Westerpark, Dumplings, Nassauplein 60
Deze kiosk bij het Westerpark trekt mensen uit de hele wereld. Toen ik er in 2018 voor het eerst kwam, vertelde een van de eigenaren al dat de crêpes met pekingeend de bestseller waren. Ik begreep dat meteen. De gevulde pannenkoeken lijken op platgeslagen loempia’s. Maar de vulling is tien keer spannender dan de gemiddelde loempia: ijsbergsla, ei, kroepoek, sojasaus, sesam, oestersaus, koriander en pekingeend. Je kunt ook noedelsoep bestellen danwel voor de dumplings gaan. Ook die hapjes hebben een uitstekende reputatie: knettervers, sappig en rijk gevuld.

2. Vleesch Noch Visch, Schaepmanstraat 2
Vega(n) klassieker op het pleintje bij de Van Hallstraat in Westerpark. Al jaren gaan hier broodjes met vegetarische gyros over de toonbank, met of zonder vegan tzatziki. De pita’s met vegan vleesch, satésaus en groenten doen het ook prima. Voor toe: vegan pecan pie met mousse van karamel.

3. Everts Vishuisje, Potgieterstraat 75
Ook bekend als ‘de viskraam bij de Bilderdijkstraat’. Sinds een jaar runt Evert van Rossum in Oud-West met veel enthousiasme zijn eerste zaak. Behalve broodjes met allerlei soorten vis – haring, paling, zalm – verkoopt hij veel zelfgemaakte producten. De makreelsalade is daar een voorbeeld van. Ook lekker: de Katwijkse vissoep met zalm, kabeljauw, Hollandse garnalen en rivierkreeft die zijn vriendin heeft gemaakt. Te koop per halve liter.

4. Ikaria Food, Bilderdijkstraat 108 K
Deze kiosk aan de overkant van Everts Vishuisje haalt voor mijn gevoel ‘goud’ binnen met de verkoop van koffie. Die koffie kun je toasted banana bread, toast met avocado of een pakketje van filodeeg met onder meer feta en spinazie. Zoals ik eerder schreef is de zaak gespecialiseerd in ‘eten waarmee je 100 kunt worden’.

5. Ten Katemarkt
Het streetfoodwalhalla van Oud-West. Aan beide kanten van de Kinkerstraat vind je alles wat je nodig hebt om je smaakpapillen te verwennen. Falafel uit Libanon, bijvoorbeeld. Braziliaans snacks als coxinha en rissois, Japanse octopusballetjes, taco’s. Het kan niet op, en dan zijn er ook nog happen uit de Himalaya, waaronder momo’s, dumplings gevuld met kip of groenten.

6. Eind: Bos en Lommer, Zwagers, Bos en Lommerplantsoen 2
Ambachtelijke goudbruin gebakken friet. Wie lust dat nou niet? De burgers worden ook door velen getipt. Een waardige afsluiting van je strooptocht door West.

DeWestkrant