De octopusballetjes van Takoyaki Goemon zijn ‘verslavend lekker’

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Voor funky Aziatisch streetfood is de Ten Katemarkt de place to be. Sinds kort kun je er takoyaki krijgen, hartige Japanse poffertjes.

Als de eigenaar van Takoyaki Goemon in een concertzaal zou staan, zou hij volle zalen trekken. Voor hem echter geen Ziggodome, maar ‘slechts’ de Ten Katemarkt. Sinds enkele weken trekt hij daar veel bekijks met zijn rood-zwarte kraam. “Wat zijn dat voor balletjes”, blèrt een voorbijganger. “Er zit octopus in”, weet haar buurvrouw. “Die balletjes zijn lekker en addictive as heroin.”

Monnikenwerk
De kok krult zijn mondhoeken, maar laat zich niet afleiden van zijn monnikenwerk. Laagje beslag in de ‘poffertjespan’, stukjes octopus erbij, samen met fijngesneden bosui en ingelegde gember, daarna weer een laagje beslag, en vervolgens omdraaien met een vork. Best een gefrut allemaal. Je moet dus geduld hebben, voordat je je portie hartige poffertjes in handen hebt (5 euro voor 5 stuks).

Okonomiyaki
De poffertjes, die Japanners ‘takoyaki’ noemen, zijn de specialiteit van de kraam. Daarnaast vind je er de Japanse pannenkoek okonomiyaki en gebakken noedels (yakisoba). De zaak is een jaar geleden opgericht in Rotterdam, waar de eigenaar zijn kookkunst onder meer vertoonde op de Afrikaanderplein Markt in Rotterdam-Zuid.

Opkikker
Bij ons in West staat hij van maandag tot en met zaterdag op de Ten Katemarkt. Een perfecte plek. Het is namelijk dé locatie voor funky Aziatisch streetfood. Check bijvoorbeeld maar eens het aanbod van Jen’s Bing op de hoek. Vandaag eet ik voor het eerst de octopusballetjes die oorspronkelijk uit Osaka komen en op smaak zijn gebracht met dashi, een visbouillon. De kok overgiet ze met een donkere sojasaus, op verzoek kun je er Japanse mayo bij krijgen. Vanbinnen zijn de poffertjes zacht als een crème. Ze smaken ‘vissig’ en ziltig. Een prettig zoutig geheel. Een hapje met een cup-a-soup-effect, als het ware. Zet de poffertjes in als je een opkikker kunt gebruiken!