Speelgoed schenken als alternatief voor gekte Black Friday

Knotsknetter in de Jan Evertsenstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Knotsknetter in de Jan Eef doet niet mee aan Black Friday op 25 november, een uit Amerika overgewaaid fenomeen waarbij winkelketens en webshops stunten met aanbiedingen. Met elf andere kinderwinkels in het land heeft Knotsknetter een alternatieve actie onder het motto Give Back Friday op touw gezet: je kunt kinderen die het niet breed hebben blij maken door overtollig speelgoed in te leveren. 

Overconsumptie
Het is een statement tegen overconsumptie in een tijd waarin door hoogoplopende kosten grote onrust heerst, zo stellen de winkeliers. “Niet alleen consumenten merken in hun portemonnee dat zij minder kunnen besteden, maar ook (kleinere) bedrijven weten vaak niet hoe zij het hoofd boven water moeten houden. Daarom is het belangrijk lokaal te blijven consumeren en niet mee te gaan in de gekte van Black Friday bij de grote concerns.”

Feestdagen
Speelgoed kan worden ingeleverd tussen 18 en 28 november bij Knotsknetter in de Jan Evertsenstraat en elf winkels in verschillende delen van het land. De winkeliers zorgen ervoor dat het speelgoed voor de feestdagen terechtkomt bij kinderen die dit heel goed kunnen gebruiken. Dit zal gaan via organisaties als De Speelgoedbank, Stichting Jarige Job en AZC ’s.

Dille & Kamille dicht op Black Friday
Dille & Kamille -onder meer in de Bilderdijkstraat- houdt op Black Friday alle winkels en de webshop gesloten. Medewerkers doen die dag vrijwilligerswerk. Dille & Kamille voerde in 2018 al Green Friday in als tegenreactie op Black Friday en gaat met de winkelsluiting nu een stap verder. Het bedrijf roept andere retailers op om hetzelfde te doen.