‘Al het groen mocht weg, op één boom na’

Het 'Gat van de Kinkerbuurt' afgelopen zomer, met destijds nog veel spontaan opgeschoten groen. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Opeens was het groen weg op het bouwterrein langs de J.P. Heijestraat. Het ‘Gat van de Kinkerbuurt’ ligt al zo lang braak, dat er een weelderige hoeveelheid groen was opgeschoten dat boven de bouwschuttingen uitkwam.

Buurtbewoners vroegen zich af hoe de ontwikkelaar -die nog geen toestemming heeft om te bouwen- plotseling al het groen mag weghalen. Was daar dan geen vergunning voor nodig? 

Het leidde tot vragen van de PvdA in stadsdeelcommissie West, die dinsdagavond werden beantwoord door dagelijks bestuurder Thomas Hermans. Hij vertelde dat de ontwikkelaar vooraf een eigen ecoloog in de arm heeft genomen om het groen te inventariseren.

Het rapport van deze ecoloog is voorgelegd aan de stadsecoloog die heeft bekeken of er sprake was van beschermde flora en fauna en bomen waarvoor een vergunning verplicht is voor de kap, aldus Hermans. De uitkomst was dat er één vergunningplichtige boom bij was. “Die is blijven staan.” 

De stadsecoloog is overigens niet zelf naar het terrein geweest, maar heeft zich gebaseerd op het rapport dat de ontwikkelaar heeft aangeleverd.

Buurtbewoners strijden al jaren tegen plannen van de ontwikkelaar om op het terrein een appartementenhotel met 55 kamers, supermarkt en café-restaurant te bouwen. Zij willen betaalbare woningen.

Het braakliggend terrein nu langs de J.P. Heijestraat. (Foto Richard Mooyman)