Geld voor nieuwe metrohalte in West

Het metrospoor zal worden verlengd vanaf het huidige eindpunt Isolatorweg richting CS. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Metrolijn 50 zal worden doorgetrokken vanaf Sloterdijk via de huidige eindhalte Isolatorweg naar een nieuw station: Hemknoop. Dit wordt het knooppunt van openbaar vervoer voor de nieuwe woonwijk Haven-Stad.

Kabinet en Metropoolregio Amsterdam hebben een miljardenpakket bekendgemaakt om de bereikbaarheid van Amsterdam te verbeteren. Voor het doortrekken van de metro naar Hemknoop is 394 miljoen beschikbaar. Station Hemknoop moet in de buurt van het spooremplacement bij de Zaanstraat en de voetbalvelden van SDZ aan de Transformatorweg komen, zo werd eerder duidelijk. 

Het helemaal doortrekken van metrolijn 50 via deze Hemknoop naar het Centraal Station – ‘het sluiten van de Ring’- blijft op de agenda staan. In 2023 start een onderzoek naar de beste variant voor het nieuwe spoor van halte Isolatorweg naar Hemknoop, waarbij ook varianten voor het geheel sluiten van de Ring naar het CS worden bekeken. Een van de varianten is een geboorde tunnel onder de Zaanstraat of Oostzaanstraat.

Tram
Tramlijn 5 zal worden doorgetrokken vanuit de Marnixstraat naar Haven-Stad, zo is de bedoeling. Eerder werd duidelijk dat die tram mogelijk door de Spaarndammerstraat zal gaan rijden.

Fietsbruggen
In het akkoord is geen geld voor het aanleggen van fietsbruggen naar Noord. De plannen voor de fietsbruggen -onder meer vanuit West- zijn onzeker geworden omdat ook de gemeente hiervoor geen geld heeft gereserveerd. 

DeWestkrant