Rijdt tram 5 straks door de Spaarndammerstraat?

De Spaarndammerstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Om de toekomstige woonwijk Haven-Stad bereikbaar te maken, komt er mogelijk een tram door de Spaarndammerstraat. De gemeente denkt aan het doortrekken van tramlijn 5 vanuit de Marnixstraat, zo staat in de plannen waarover bewoners hun mening kunnen geven.

In dit ‘Integraal Raamwerk’ voor Haven-Stad wordt zwaar ingezet op openbaar vervoer. Om het autogebruik laag te houden, wil de gemeente slechts voor 1 op de 5 woningen een parkeerplaats aanleggen. In Haven-Stad komen 40.000 tot 70.000 woningen. 

Tram 5 kan volgens de gemeente worden doorgetrokken vanuit de Marnixstraat, via de Spaarndammerstraat richting Minervahaven en Coen- en Vlothaven. Dit zijn gebieden waar in de toekomst veel woningen komen. Door deze tramlijn wordt de binnenstad direct aangesloten op Haven-Stad, zo staat er in de plannen. 

Meer fietsers
De Spaarndammerstraat krijgt in de toekomst mogelijk ook veel meer fietsverkeer, als er daadwerkelijk een brug over het IJ tussen West en het NDSM-terrein wordt aangelegd.

Metro naar CS
Een ander belangrijk element van de plannen voor Haven-Stad is het doortrekken van de metro tussen station Isolatorweg en het Centraal Station. Afgelopen week werd echter duidelijk dat het kabinet hiervoor geen geld uittrekt. Wel is geld toegezegd voor het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol.