Zeker 18.000 woningen in haven

Amsterdam gaat woningen bouwen in het havengebied. (foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

In de nieuwe Haven-Stad zullen 18.000 tot 40.000 woningen worden gebouwd. De huizen komen in Sloterdijk en omgeving, het havengebied en op de Noordelijke IJ-oevers. De nieuwe wijken worden dichtbebouwd; de aantallen woningen zijn veel hoger dan in eerdere plannen.

Het college van B en W heeft ingestemd met het ambitieuze plan, dat moet bijdragen aan het oplossen van het woningtekort. De ontwikkeling vindt in fases plaats, tot het jaar 2040. Binnenkort begint de bouw van de eerste woningen in Sloterdijk-Centrum.

De gemeente belooft ’een goede mix van woningen, bedrijven, culturele en stedelijke voorzieningen’. Het gaat om een ’combinatie van werken en wonen in een prettige leefomgeving’. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden om het gebied goed te ontsluiten met openbaar vervoer en fiets. De ligging van het nieuwe woongebied is volgens de gemeente ideaal: tien minuten fietsen van het centrum en met volop mogelijkheden voor recreatie.

’’Amsterdam groeit elk jaar met elfduizend nieuwe inwoners’’, aldus Eric van der Burg, wethouder grondzaken en ruimtelijke ordening. ’’De behoefte aan woningen is groot en de ruimte is beperkt. Daarom is het gebied straks dichtbebouwd, zoals bijvoorbeeld in de Rivierenbuurt, het Amstelkwartier en de Vara-strook.’’

DeWestkrant