Kas Keerweer: van kookles tot bloembommen maken

Kookles voor kinderen in Kas Keerweer. (Foto Astrid Zuidema)
Hoogstins2024

Hiske Sterk organiseert sinds jaar en dag kooklessen voor kinderen in Kas Keerweer aan het begin van de Admiraal de Ruijterweg. De komende tijd worden ook andere workshops aangeboden in de kas, dankzij een subsidie van Fonds voor West. Vooralsnog alleen voor kinderen vanwege de coronabeperkingen.

De doelstelling van de stichting die de kas in De Baarsjes runt, luidt ‘sociale cohesie door middel van groene en duurzame activiteiten’. Alle workshops in de kas moeten aan deze voorwaarden voldoen of iets te maken hebben met een ambacht of techniek. De deelnamekosten zijn laag: van € 2,- tot maximaal € 5,- per kind.

Sieraden
Een flink aantal workshops staat op stapel. Sterk: “Toen de scholen weer opengingen, ben ik weer begonnen met de kookworkshops. Voor de andere workshops huren wij mensen in, bijvoorbeeld voor klei-, of batikworkshops.” Kunstenares Baukje Duin geeft drie keer een workshop Recycle Art. Kinderen maken beeldjes, sieraden en gelukshangers met recyclemateriaal dat Baukje van drukkerijen en viltmakers krijgt. 

Wormenhotel
Een hele leuke workshop die Cityplot geeft, is een wormenhotel fabriceren. Kinderen maken zelf een wormenhotel dat mee naar huis kan. Cityplot geeft ook een workshop bloemenkransen en de Guerrilla gardeners komen bloembommen maken met kinderen. Het hele jaar door geeft Hiske op maandag en dinsdag altijd zelf kookles. In de schoolvakanties is er het Kinderkooklab, altijd meerdere dagen achter elkaar. Kinderen zijn welkom van 10 tot 15 uur.  Voor ouders met een minimum inkomen is er een subsidie. 

Plantjes
Niet voor kinderen maar wel binnen de coronamaatregelen: Kunstenaar Elsbeth Diederix van Studio Garden komt plantjes verkopen buiten bij de kas samen met Dagmar van Wijngaarden van Noorderbloemen. De mensen achter Cascoland verkopen hun ingemaakte ‘geredde’ groenten. Als er later dit jaar versoepelingen zijn, komen er ook weer stekjesruilmiddagen, buurtdiners, kledingmarkten en impro-theatermiddagen met Andre Besseling. Voor een volledig overzicht van de activiteiten in Kas Keerweer, zie de website van Kas Keerweer. 

Kas Keerweer, Admiraal de Ruijterweg 19

DeWestkrant