Chef in Houthaven eert heksen met diners van lokale planten

Yacinth Pos. Foto: Stefanie De Bakker.
Hoogstins2024

Tijdens het event ‘Elixirs of Cosmic Consciousness’ wil Yacinth Pos gasten laten dineren met planten in en om de Danzigerbocht. Ze vertelt over hun medicinale werking en de vrouwen achter deze kennis. “Het moet een zintuigelijke ervaring worden.”

Bij de viergangendiners die Yacinth Pos in november gaat geven, zoomt ze elke gang in op een ander lichaamsdeel. “Ik wil gerechten maken die heilzaam zijn voor de huid, de buik of andere lichaamsdelen. Géén liflafjes, maar volwaardige en lekkere gerechten die je ook in een ‘gewoon’ restaurant zou kunnen krijgen”, legt ze uit. De Haarlemse chef en culinary storyteller organiseert de etentjes voor het pop-up restaurant van DB55, een multifunctionele ruimte aan de Danzigerbocht 55. Het culinaire event in Houthaven staat op de agenda als ‘Elixirs of Cosmic Consciousness’.

Elixirs
Elixirs zijn geneeskrachtige, meestal plantaardige mengsels. Yacinth zal dan ook veel planten in haar gerechten verwerken. Het menu is nog niet definitief, maar ze licht een tip van de sluier. “Ik ga duizendblad gebruiken. De jonge blaadjes van deze plant smaken nootachtig. Je kunt ze wokken of verwerken in een salsa. Duizendblad helpt tegen kramp. Vroeger werd het gebruikt bij menstruatiepijn of om een bloedneus te stelpen. Ook zal ik thee trekken van guldenroede. Door deze bladeren te drogen en er vervolgens thee van te trekken, komt de geneeskracht er het best uit. De thee kan ik dan verwerken in een gerecht.” Voor deze ingrediënten hoeft ze niet ver te zoeken: duizendblad en guldenroede plukt ze om de hoek van het pop-up restaurant.

Eerbetoon
Yacinth laat zich bij het event in DB55 inspireren door een bijzondere groep Europese vrouwen: de heksen. “Zij wisten enorm veel over planten en hun medicinale werking. Helaas werden zij weggezet als ‘rare vrouwen’, en zijn ze uiteindelijk verketterd. Door de heksenjacht is een groot deel van deze vrouwen én hun kennis letterlijk in rook opgegaan.” Om die kennis te achterhalen, zocht Yacinth onder meer in zang en poëzie. Ze vertelt dat de diners ook ‘een emancipatoir karakter’ hebben. “Een belangrijk element is de positie van de vrouw in de medische wereld en de historie ervan. Het is een eerbetoon aan heksen. Voor mij zijn het geen rare vrouwen die aan hokus pokus deden. Ik zie ze als vrouwen die in verbinding stonden met de natuur en hun omgeving.”

Zintuigelijke ervaring
Bij elk gerecht krijgen gasten info over de planten die erin zitten, hun geneeskracht en hoe ze zijn verwerkt. Daarnaast is er aandacht voor de vrouwen achter deze kennis; audio gaat een grote rol spelen in het diner. Verder denkt ze erover om de gasten in cirkels te laten zitten. “Een cirkel verwijst naar de heksenkring en is een mooi symbool: het staat voor verbinding.” Ze zal keramiek van de Italiaanse designer CCONTINUA gebruiken en plantaardige of biologische wijn schenken. “Het moet een zintuigelijke ervaring worden.” Haar fascinatie voor heksen is overigens niet nieuw. In haar expositie tijdens de laatste editie van designfestival Glue, stonden deze vrouwen ook centraal. Ze liet bezoekers toen hun eigen elixers maken.

Experience dinners
Uit alles blijkt dat ze niet de gemiddelde chef is. Nadat ze de koksopleiding had afgerond, studeerde ze af aan de kunstacademie. Met haar bul op zak heeft ze een tijd fulltime in professionele keukens gestaan. Later mixte ze het koken met opdrachten en vrij werk als grafisch ontwerper. “De laatste tijd doe ik steeds meer experience dinners, zoals ‘Elixirs of Cosmic Consciousness’. Hierbij komen mijn twee disciplines samen. Ik bedenk wat mijn boodschap is en hoe ik die ga overbrengen. Ik ben conceptueel bezig en buig me daarnaast over het eten. Eerst visualiseer ik wat ik op het bord wil zien en daarna bedenk ik hoe het moet smaken. Ik hoop dat mijn gasten bewust bezig zijn met elke hap: hoe smaakt het, waar komen de ingrediënten vandaan? Op die manier wordt eten een moment van reflectie.”

Circulariteit
Toen ze zo’n 1,5 jaar geleden in contact kwam met DB55 was het de bedoeling dat zij de bedrijfslunch in het pand zou verzorgen. Maar inmiddels maken studenten onder haar leiding de lunch en werkt ze mee aan ‘het grotere plaatje’. “Ik denk mee over de food-gerelateerde events in het pand, zoals diners, lezingen en workshops. Op deze manier kan ik een bijdrage leveren aan een duurzamere manier van eten.” Vorig jaar organiseerde ze bijvoorbeeld een diner rond circulariteit. Ze projecteerde filmbeelden op een groot tafelkleed dat aan het plafond hing. Met verf van uienschillen had ze dit doek roze geschilderd. Het eten lag in schalen verspreid over de grond. Bij elke schaal zat een QR-code naar een zero waste-tip, zoals een recept met het groen dat aan een wortel zit.

Workshop wildplukken
Volgens Yacinth gooien we te veel eetbare dingen weg én zien we veel eetbaars over het hoofd. “Doordat ik ben gaan wildplukken, kijk ik beter om me heen en zie ik hoeveel eetbaars de natuur te bieden heeft. Deze kennis heeft me verrijkt en gelukkig gemaakt.” Omdat ze die kennis wil delen, gaat ze in de lente workshops wildplukken geven. “Van brandnetels kun je pesto maken. Paardenbloemen smaken naar honing, ideaal om jam of siroop van te maken. De knopjes van madeliefjes kun je pekelen als kappertjes. Deze ingrediënten vind je onder meer in Houthaven. Ik wil de ogen van mensen openen: kijk wat er allemaal om je heen groeit en bloeit.”

Vega(n)
Maar voordat ze haar workshop gaat geven, zal ze koken voor ‘Elixirs of Cosmic Consciousness’. De viergangendiners (55 euro per persoon) vinden plaats van 10 tot 19 november, op vrijdag, zaterdag en zondag. Het menu is vegetarisch, maar vegans zijn ook welkom.

DeWestkrant