Pesto (zelfgeplukt!) uit De Fruittuin van West

(foto: Anne Noorman)
Hoogstins2024

Pesto is natuurlijk vers het allerlekkerst. Maar je hoeft voor het groen echt niet naar de winkel, je haalt het gewoon uit de natuur. Anne Noorman ging afgelopen zondagmiddag wildplukken met kinderen in de Fruittuin van West.

Het is een en al gezelligheid op het terrein van Fruittuin van West. Kinderen en ouders zitten bij het kampvuur buiten en in het restaurant binnen is het ook erg druk. Als je een rondje door de boomgaard loopt zie je van alles, van kippen en poezen tot allerlei planten en kruiden.

Hier worden maandelijks kookworkshops gegeven om te laten zien wat de natuur ons allemaal te bieden heeft. Dat koken gebeurt puur en alleen met ingrediënten van het eigen terrein. Zo beseffen de deelnemende kinderen dat eten niet direct uit de schappen van de supermarkt komt. Vandaag maken ze pesto onder leiding van Daniël. De kinderen gaan zelf op zoek naar ingrediënten. Er wordt gezocht naar daslook, duizendblad en brandnetels. Niet de standaard pesto van basilicum dus, maar een eigen versie.

De kinderen rennen enthousiast rond en maken zich vuil om planten en kruiden uit elke hoek van het terrein te trekken. “We hebben net brandnetels geplukt, die doen pijn aan je handen maar als je ze in de blender gooit kan je het wel gewoon eten zonder je tong pijn te doen” vertelt de 9-jarige Damien enthousiast.

Als alle ingrediënten gevonden zijn, worden ze verzameld en in bakken gegooid. Binnen in de kleine houten blokhut begint dan het echte kookwerk. De kruiden en bladeren worden in de blender gegooid en met olijfolie en water vermengd zodat het een vloeibaar papje wordt. Steeds proeven de kinderen of het al goed is.

Ze gooien er nog flinke hoeveelheden peper bij, maar uiteindelijk is iedereen tevreden. De kinderen krijgen een eigen potje met pesto mee naar huis om te eten. “Het smaakt niet als normale pesto, maar het is wel lekker”, is het commentaar.

De kinderen wassen samen af en als de ouders terugkomen krijgen ze de potjes trots onder hun neus gedrukt. “Ik vind het leuk om met koken bezig te zijn, zeker als het met anderen is” vertelt Daniël. Hij mag van de Fruittuin deze kookcursussen geven en hoopt uiteindelijk het hutje officieel te huren. “Het allerleukste is om te laten zien hoeveel ingrediënten er groeien op een plek als deze, en eigenlijk overal in de natuur. Het is zo makkelijk, goedkoop en gezond eten van eigen grond.”

Houd de agenda van de Fruittuin van West in de gaten voor meer wildplukevents. (tekst: Anne Noorman)

DeWestkrant