Faillissement dreigt voor North Sea Jazz Club 

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

De North Sea Jazz Club heeft faillissement aangevraagd. Dit is onafwendbaar, stelt Kop Oost BV in een verklaring. Dit is het bedrijf achter de jazzclub op het Westergasterrein. Het faillissement dupeert zestig medewerkers en freelancers, die maandagavond zijn geïnformeerd. De kaartverkoop is gestaakt. Nog onduidelijk is wat er gebeurt met de geplande concerten en reeds verkochte kaarten.

Aanleiding is het aflopen van de licentie-overeenkomst met Mojo Concerts over het gebruik van de naam North Sea Jazz Club, aldus de verklaring. De jazzclub wilde verder gaan onder een andere naam, maar dit is niet gelukt. Volgens Kop Oost zou verhuurder Westergasfabriek BV de naamswijziging als contractbreuk beschouwen en dreigen met ontbinding van de huurovereenkomst.

Huurachterstand

Directeur Mark de Kruijk van de Westergasfabriek zegt verrast te zijn door de faillissementsaanvraag. ”Maar nog verbaasder ben ik over het verhaal dat zij nu naar buiten brengen. De Westergasfabriek hecht aan de naam North Sea Jazz Club, maar waar ons geschil primair om draait, is dat er een enorme huurachterstand is. Ik vind het zeer spijtig dat de club verdwijnt, maar er is al vier maanden geen huur betaald.”

Vanwege de problemen hebben meerdere investeerders in de North Sea Jazz Club zich afgelopen weekend teruggetrokken ’met grote financiële onzekerheid als gevolg’, aldus Kop Oost BV. De rechtbank Amsterdam doet volgens het bedrijf dinsdagochtend uitspraak over de faillissementsaanvraag. De club werd de afgelopen vijf jaar opgebouwd zonder subsidies.
De jazzclub opende vorig jaar nog het nieuwe restaurant Billie’s Bar waar gasten konden dineren met live jazzmuziek. Maar het restaurant was weer dicht sinds eind december, volgens de Westergasfabriek vanwege een restyling. De North Sea Jazz Club serveerde al langer diners voorafgaand aan optredens, maar hiervoor was een toegangskaartje nodig. Billie’s Bar was gratis toegankelijk.