Hekken tegen drank rond festival De Rollende Keukens

Het gratis toegankelijke foodtruckfestival zette in 2022 voor het eerst hekken neer. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Rond De Rollende Keukens in mei komen hekken. Het festival in het Westerpark krijgt hiervoor een vergunning, zo deelde dagelijks bestuurder Thomas Hermans mee. De hekken moeten voorkomen dat de organisatie veel inkomsten misloopt doordat bezoekers zelf drank meebrengen of flitsbezorgers laten komen.

Een meerderheid van de stadsdeelcommissie West ziet liever geen hekken rond evenementen in Westerpark. Hermans zei dinsdag tijdens de vergadering van de commissie dat hij zelf ook geen voorstander is, maar toch heeft besloten om hekken toe te staan. De organisatie heeft dit volgens hem ‘met klem’ gevraagd. 

“Het is een stichting. Ze halen een deel van hun inkomsten binnen uit de verkoop van dranken”, aldus Hermans. Dankzij de drankverkoop kan het festival gratis toegankelijk blijven, zo kreeg hij te horen. Vorig jaar plaatste het foodfestival voor het eerst hekken. Hermans zei dat de situatie volgens de politie met hekken ook beter beheersbaar is.

De mededeling over de hekken zorgde voor onvrede bij de stadsdeelcommissie, die er vooraf over had willen praten. Het punt staat op de vergaderagenda van 16 mei, slechts 1 dag voor het festival dat plaatsvindt van 17 tot en met 21 mei. GroenLinks en PvdA voelen zich ‘voor het blok gezet’ en de VVD noemde de onvrede over de procedure terecht. 

De Vrienden van het Westerpark trekken al langer aan de bel over de toenemende ‘verrommeling’ van het park, onder meer door hekken bij festivals en concerten. De laatste kermis in Westerpark was ook afgezet met hekken. Die waren neergezet als maatregel om incidenten en ongeregeldheden te voorkomen.