Dit zijn de falafel-hotspots van West

Tyros Libanese Foodkar. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Zin om jezelf op een broodje falafel te trakteren? Goed idee! Wij weten waar je in West moet zijn voor de lekkerste exemplaren.

Bar Kauffman, De Baarsjes
Falafelstek in de Reinier Claeszenstraat waar de koks kwistig strooien met mango, ananas, granaatappelpitten, gegrilde aubergine, knoflooksaus en andere ingrediënten. Voor het gemiddelde broodje falafel moet je je mond dan ook wagenwijd openzetten. Tussen al die tjokvolle broodjes zit ook een versie met vlees: de pita met ratatouille, falafel en merguez (lamsworst).

De Buurman, Westerpark
Cool Amsterdam weet deze snackbar extraordinaire in de Van Hallstraat al jaren te vinden. Vooral sinds Farouk de zaak heeft overgenomen van zijn oom Moustafa, draait de zaak als een tierelier. Egyptische falafel is de specialiteit van De Buurman. Farouk en Moustafa maken deze falafel van tuinbonen in plaats van kikkererwten. Bij de falafel-wrap zou je het huisdrankje kunnen bestellen: Egyptische hibiscus naar het recept van Farouks moeder. De huisgemaakte friet is ook een aanrader.

Tyros, Oud-West
Je vindt deze Libanese ‘foodkar’ op de Ten Katestraat, tegenover Panache. De zaak wordt gerund door een Nederlands-Libanees echtpaar. De man komt oorspronkelijk uit de havenstad Tyrus in het zuiden van Libanon, dichtbij de grens met Israël. Al zes jaar verkopen hij en zijn vrouw specialiteiten uit zijn geboorteland (lamsshoarma, kofta van rundvlees, falafel). Eerst deden ze dat in Utrecht, maar sinds drie jaar staat hun wagen in Oud-West. Over klandizie hebben ze  niet te klagen: de houten bankjes bij deze stek zijn vrijwel altijd bezet. Met Arabische muziek op de achtergrond kun je er in de buitenlucht happen in een wrap met falafel, tahinsaus, tomaten en lekker véél peterselie. Enkel falafel is ook een idee. Bestel je een falafelschotel, dan krijg je er twintig met sla, tahinsaus en sambal.