Altijd zomer bij Plato Loco

Hoogstins2024

Planet Rose was een van mijn favoriete restaurants in Oud-West. Dit funky zaakje werd bestierd door een vrouw waarvan je wel moest houden: de Brits-Jamaicaanse Rose. Een gulle lach, tomeloze energie en cooking skills van hier tot Kingston. Rose woont inmiddels weer in Londen, maar haar jerk chicken staat in mijn geheugen gebrand: knettermalse geroosterde kip die ze urenlang had gemarineerd in een geheim zoet en pittig kruidenmengsel.

Ik had een soort déjà vu toen ik deze week in de Rombout Hogerbeetsstraat de jerk chicken van Plato Loco in mijn handen had – ja, hánden, zo heurt dat met kip. Sappig, goed gekruid en voor extra pit ook nog met een salsa van koriander en Madame Jeanette. Dat duivelse pepertje is sowieso niet weg te denken uit het menu. Ontleed de pittige mangodip bij de stokviskroketjes maar eens. Of check waar de spicy Caribibean spareribs hun power vandaan halen.

Bananen doen het ook goed op de kaart met Jamaicaanse, Puerto Ricaanse en andere Caribische invloeden. Heb je bijvoorbeeld wel eens tostones gegeten, van die plakken gebakken groene banaan? Gewoon doen! Bij de jerk chicken krijg je behalve rijst en koolsla ook gebakken zoete banaan. Het menu met vlees, vis en vegetarische gerechten wisselt regelmatig, maar de jerk chicken is er altijd, vertelt eigenares Magda – brede lach, fonkelende ogen. “We koken hier echt met liefde. Hopelijk heb je dat geproefd.”

Nou, reken maar! Als ik nog wat ruimte over had gelaten, had ik me ook nog vergrepen aan de spicy chocolate cake, de crème caramel of het kokosijs. Maar gewoon een beetje hangen na het eten is hier ook een feest: lekkere muziek, tof personeel, lachende gasten, reuring in de keuken, blij interieur met veel planten. Met een beetje fantasie hoor je het gekabbel van de Caribische zee en ben je geneigd om de volgende keer in badkleding naar Plato Loco te slenteren.
https://www.facebook.com/platolocoamsterdam/

DeWestkrant