Bij Riot (voorheen Moer) is alles aardappel

Restobar bij Overtoom komt met aardappelcroissants en potato-ijs

Riot. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Bij het nieuwe restaurant van het Conscious Hotel aan het Vondelpark richten de chefs zich op de aardappel en willen ze hiervan ‘een high-class-showstopper’ maken.

Het voormalige bandenwisselstation van Michelin aan de Amstelveenseweg 7 is van gedaante veranderd. Weg zijn de blauw-groene muren, waaronder eentje met mos erop. In plaats daarvan knallen er felgekleurde schilderingen van de muren en bungelt er een sliert neonlicht aan het plafond. Bye bye Moer, het restaurant waar ik in 2017 nog een charmant, goudgruin gegrild kippetje at. Hello Riot, de restobar die sinds 22 maart klaar voor de start is.

Stoer concept
Riot zit om de hoek van de Overtoom en is onderdeel van het Conscious Hotel aan het Vondelpark. Door het gebruik van robuuste materialen – hout, baksteen – straalt de nieuwkomer iets stoers uit. De naam helpt ook mee. Wie heeft er nou af en toe geen zin om een opstootje te veroorzaken? Riot verwijst naar het rebelse dat in elke Amsterdammer zit – althans dat is het marketingidee erachter. Bij zo’n ferm concept hoort vanzelfsprekend een no-nonsense product. En dat is ook precies wat je hier krijgt. Riot is ‘potato-centric’: aardappels zijn hier koning(in).

Aardappelbrood
De chefs van de zaak beloven van een biologisch piepertje ‘een high-class-showstopper’ te maken. Neem de proef op de som! Slurp eerst een oester met aardappel-sjalot vinaigrette naarbinnen en hap in een stuk aardappelbrood met mierikswortel (6,50 euro), voordat je je op een hoofdgerecht stort. Bijvoorbeeld een croissant van aardappel met duxelles (paddelstoelenmengsel), tuinbonen, bundelzwam en walnoten. Of een ceviche van zeebaars met zoete aardappelchips, rode ui en leche de tigre (14,50 euro). Voor toe: paarse cheesecake met bloedsinaasappel en waterijs van zoete aardappel en kardemom. Ach ja, waarom zou je voor minder gaan als je ook ‘a riot of flavours’ kan hebben?

Trend
De aardappel komt zelfs ook terug in het drankmenu. Bestel je de Sweet Potato Sour, dan krijg je een mix van whiskey, bruine rum, sinaasappel, citroen en sweet potato spiced syrup. Origineel om de aardappel in de spotlights te zetten en zijn veelzijdigheid te etaleren! De focus op een oer-Nederlands ingrediënt past in een trend die we eerder signaleerden. De Kinkerstraat krijgt in april een specialist in broodjes bal: Meat the Balls. Eerder gingen in die straat al de deuren open van The Genius. Marcel Ginus verkoopt hier originele Brabantse worstenbroodjes.

Riot. (Foto Patricia Jacob).