Oesterkroketjes van de Poppelaartjes in Houthaven

Hoogstins2024

Na de opening van de eerste bouillonbar van Nederland heeft Houthaven er sinds vorige week weer een unieke zaak bij: Wilde kroketten, het krokettenrestaurant van Ad Poppelaars en zijn zoon Steven. Op de dag van de opening zaten ze in het tv-programma van Paul de Leeuw. De Leeuw smulde van hun kroketten en nam daarna in het kader van Internationale Yoga Dag een yoga-positie in, de downward-facing dog – wie kent ‘m niet? De Poppelaartjes straalden.

Een dijk van een start voor hun krokettenbusiness. Vier jaar geleden waren ze daar voor de lol mee begonnen. Ad was toen nog financieel manager, Steven deed onderzoek voor de gemeente. In hun vrije tijd organiseerden ze krokettenproeverijen voor vrienden. Hun kroketten werden bejubeld. Het krokettenbakken zit de heren dan ook in het bloed. De opa van Ad was banketbakker en maakte kroketten. Tijdens vakanties in Zeeland maakte Ad garnalenkroketten met zijn vader. 

Voor Ad en Steven is de kroket niet zomaar een snack. Steven: “Het is een smaakexplosie.” “Kroketten behoren tot ons culinaire erfgoed, net als haring”, vindt Ad. Ze overwogen eerst om een krokettenfabriekje te openen, maar zagen daar vanaf. “Om de kwaliteit van onze kroketten te garanderen, moeten ze op de juiste manier worden gefrituurd. Maar er zijn nog maar weinig mensen die thuis frituren.” In hun restaurant frituren ze zelf en kunnen ze de kroket in al zijn glorie presenteren. Over een maand willen ze twintig handgemaakte kroketten aanbieden, nu zijn dat er vijftien. Dagspecials en maaltijdsalades komen eraan. Rond die tijd moet er ook een vijfgangenmenu zijn: drie gangen met kroketten, vooraf drie soorten bouillon, seizoensfruit na.

Nu kun je al bij hen aan de Danzigerkade terecht voor borrelkroketjes (kipcola, langoustines, haggis, twee voor 4 euro) en een bord met twee kroketten, brood en salade (waterbuffel, pompoen, hamburger, vanaf 14 euro). Bij iedere kroket zit een bijpassende zelfgemaakte saus. Wij borrelen met oesterkroketjes en dineren met kroketten van Aziatische eend en Thaise garnalen. De oesterkroketjes verrassen met hun waanzinnig geconcentreerde pure oestersmaak. De garnalenkroketten eten heerlijk soepel weg, want: een romige vulling. De eendenkroketten imponeren met hun hoeveelheid goed gekruid mals vlees. Binnenkort zullen er ook rendangkroketten zijn. Ik kan niet wachten tot ze er zijn.

ps: Als je meteen vandaag wilde kroketten wilt eten: even geduld. Aankomende week zijn ze dicht, tot 7 juli. Zie ook:
https://www.facebook.com/wildekroketten/

DeWestkrant