Door de Haarlemmerbuurt in 13 heerlijke happen

Een stukje Italië in de Haarlemmerstraat: Il Tramezzino. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024
Net buiten West vind je ook veel lekkers. Vooral in de Haarlemmerbuurt kun je een ketting rijgen van alle steengoede zoete en hartige happen die je er vindt. Een selectie.

Haarlemmerstraat: adressen 

Nr. 4, Bakker Jongejans
Dit iconische familiebedrijf biedt al sinds 1926 brood en banket aan. Tussen het typisch Nederlandse aanbod van krakelingen, tompoucen en saucijzenbroodjes zit een Surinaams kippasteitje om je vingers bij af te likken. De bakkers bakken het pasteitje al decennia op basis van een authentiek Surinaams recept. Wat mij betreft komt de smaak nog beter uit als je het mild pittige kip-erwt-wortelpakketje koud eet.

Nr. 54, The Lebanese Tajeria
In dit familiebedrijf draait alles om manouche, kakelvers flatbread, afgetopt met allerhande ingrediënten en verpakt als wrap. Ideaal voor op de hand. Je kunt kiezen tussen verschillende soorten brood – wit, zuurdesem, volkoren – en toppings als aubergine en labneh (een soort yoghurt) en kruidenmengsel za’atar en de kaas halloumi.

Nr. 79A, Il Tramezzino Amsterdam
Dit stukje Italië in de Haarlemmerstraat is al 15 jaar alive and kicking. Als het aan de eigenaren ligt, gaan ze er nog minstens 15 jaar mee door. Ik stem voor, want wat hebben ze véél lekkers. De Venetiaanse sandwiches – tramezzini – zitten tjokvol ingrediënten als pastrami, gebraden kip, parmaham, mozzarella, gorgonzola, champignons en artisjokken. Een stuk van de torta salata met spinazie, ricotta, rozijnen en pijnboompitten is ook een slimme zet. Net als een dikke plak boerencake. Met een beetje geluk heeft de chef ook een amandeltaart gebakken. Dat maakt de uitstekende koffie die ze hier schenken helemaal af.

Nr. 80, Petit Gâteau
De minitaartjes van deze patisserie behoeven eigenlijk geen introductie. Als Westerling heb je ze vast wel eens zien schitteren in de Foodhallen. Of je nou voor een creatie met peren gaat of voor een kunstwerkje met pistache, je wordt nooit teleurgesteld. Frans, mijn geliefde buurman én fijnproever, gaat uit zijn dak van de éclairs (langwerpige soezen) die ze hier verkopen.

Nr. 93, Ibericus
Deze zaak is één grote ode aan de Spaanse (Ibérico-)ham. Neem er eentje mee voor aan het plafond of houd het bescheiden, bijvoorbeeld met hamreepjes in een frietzakje of een croissantje met tomaat en ham.

Nr. 111A, Casa Bocage
Deze Portugese delicatessenzaak verkocht al Portugese roomtaartjes (pastéis de nata) toen heel Nederland nog aan een kwarkpunt zat. De snacks zijn er trouwens ook uit de kunst. Sla stokviskroketjes in!

Haarlemmerdijk: adressen
Nr. 4, Vishandel Centrum
De bestseller van deze zaak, die uitstekende haringen, vissalades en lekkerbekjes heeft, is de kibbeling die perfect bruin uit de frituur komt.

Nr. 25A, Jordino
Hét adres voor ultra verleidelijk ijs en chocoladekunst in optima forma. Twee van de vele uitblinkers: de slagroomtruffel met champagne en de dadel met marsepein, chocola en rozenlikeur.

Nr. 66H, Rue la Bastille
Dat Kassimou (‘Kass’) en zijn partners kunnen koken als sterrenkoks is een publiek geheim. Net als bij hun eerste filiaal in Oud-West vliegen ook hier hun bloedmooie en met zorg bereide overheerlijke Algerijnse maaltijden over de toonbank. Zoek je iets kleins, dan is de baklava een aanrader. Het zoete komt van de honing, in plaats van suiker. Door dat verschil is deze baklava verfijnder en ‘bloemiger’ van smaak. Tuurlijk, ook deze baklava bevat deeg. Maar lang niet zo veel als andere baklava in de stad. Hier stelen amandelen de show, waardoor het ‘gebakje’ puurder van smaak is en bijna gezond lijkt. “Dit is de échte baklava”, legt Kass uit. “Deze baklava smaakt zoals die van mijn moeder.”

Nr. 118, Le Sud
Deze traiteur met Perzische roots excelleert met groenten. Een steengoed adres voor humus in ontelbare smaken (mint, walnoot, mango), salades in overvloed (courgettesalade, pompoensalade) en snacks als falafel, kipballetjes en aardappelkoekjes.

Nr. 135C, Bayu Food Art & Private Dining
Bayu is niet alleen supervriendelijk en heel lief, maar kookt ook nog eens als een tierelier. Hij doet dat met heel zijn hart en met precisie. Je merkt dat als je zijn losse gerechten bestelt, een rijsttafel laat serveren of snacks inslaat. Zijn lempers (kleefrijst met kip) en risolles (gefrituurde flensjes met kipragout) stellen nooit teleur en laten je verlangen naar méér.

Nr. 158, Zoet & Hartig
Het is altijd een feest om bij de blije eigenaren van deze patisserie met tearoom langs te gaan. Als enige in de stad verkopen Marco en Ronny taarten van de Limburgse bakker Peter Lemmens. Behalve meer dan verrukkelijke vlaaien met rijst of fruit, verkopen ze torenhoge taarten die rechtstreeks uit de hemel lijken te zijn gezeild. Hazelnoot-schuim, frambozen-amandel, Schwarzwalder, frambozen-marsepein. Elke taart is een liedje waard. Behalve hele taarten kun je ook een punt scoren. Géén lullig reepje, maar het echte werk: groot, groter, grootst.

Nr. 184, Bakkerij Mediterrane
Bij deze Marokkaanse bakker komt de hele wereld samen om koffie of thee te drinken en eindeloos te kletsen. Veel betaalbare cakes, koekjes en hartigheden. Mijn favoriet is de groentequiche, die zo machtig is dat die wel familie van de Spaanse aardappeltortilla moet zijn. Sla je slag als er in de vitrine nog Marokkaanse kippasteitjes met poedersuiker liggen. Lekker en loeigroot zijn ze. Salade erbij en kláár is je diner.

Taartjes van Petit Gateau. (Foto Patricia Jacob)

 

DeWestkrant