Braziliaans-Italiaans brunchen bij Colibri in Oud-West

Carlotta en Alexandre van Colibri.
Hoogstins

De liefde tussen Carlotta en Alexandre heeft al veel opgeleverd: een prachtig dochtertje en Colibri Gastrobar, een warme zaak waar zwarte bonen en Italiaanse smaken regeren.

Feijoada is de hutspot van Brazilië. Deze stoofpot van bonen kun je overal in het land eten en zo’n beetje iedere Braziliaan is er gek op. Meestal zitten er in deze nationale dis oneindig veel onderdelen van het varken – tot en met de oren aan toe – maar op de kaart van Colibri Gastrobar staat een compleet veganistische versie: Brazilian black beans, tofu en shiitake, geserveerd met rijst en farofa, geroosterd cassavemeel. De bonen zitten ook in de troostrijke soep van de dag (8 euro) die ik er eet; stevig, prikkelend gekruid en voorzien van zowel farofa als chimichurri, een mengsel van kruiden, knoflook, ui en rode peper.

Fluffy ricotta pancakes
Het zwarte-bonenthema komt ook terug in de brunch van deze nieuwkomer. In het pand in de Nicolas Beetsstraat waar voorheen The Dutch Weedburger Joint zat, kun je vijf dagen per week brunchen met zwarte bonen, gegrilde Toscaanse worst, gegrilde tomaten, avocado, brioche en eieren naar keuze (16 euro). Dit full breakfast is er ook in een veganistische of vegetarische versie. Voor de zoete trek zijn er fluffy ricotta pancakes met ahornstroop en blauwe bessen. Rijstjunks kunnen er eveneens hun lol op; smeuïger dan met een avocadorisotto kun je je dag toch niet beginnen?

Liefde op het eerste gezicht
Ook de avondkaart bevat Braziliaanse én Italiaanse accenten. Zo kun je er dineren met een hoofdgerecht van gegrilde zeebaars, inclusief zongedroogde tomaten, kappertjes en olijven, dan wel met een zalm-,  portobello- of kipburger en afsluiten met een papaya-kokosdessert. “Wij hebben ons laten inspireren door de keukens van de landen waar we vandaan komen”, zegt Carlotta Christino, een energieke dertiger uit Rome. Zij ontmoette chef-kok Alexandre Da Silva Campos in Londen, in het restaurant waar ze allebei werkten. Liefde op het eerste gezicht! Zij liet hem Rome zien, hij nam haar mee naar zijn geboortestad Rio de Janeiro. Volgens Alexandre is Rio een unieke plek. Vanuit de stad met zijn stranden en zijn ‘bruisende stadsleven’, ben je zó in de jungle. “Je vindt daar prachtige planten, bomen en vogels, zoals de colibiri.”

Kompas
Stap voor stap bouwden ze aan hun gezamenlijke leven. Ze kregen een dochter – rood haar, groene ogen – en besloten nóg een droom te realiseren: een eigen restaurant. Na een geslaagde citytrip wisten ze dat Amsterdam daarvoor de beste plek zou zijn. Sinds november vorig jaar is hun zaak open. Ik voel me er meteen heel welkom. Als een oude vriend ouwehoer ik de oren van hun hoofd – en praten zij enthousiast terug, anders was het een vrij zielig verhaal. Ik spot er een old skool pick-up; wie dat wil kan een plaatje draaien. De blij beschilderde muur is ook al zo geinig. De namen van ‘hun’ steden staan erop – Rio en Rome. Ook zie ik een geschilderd kompas. “Na onze eerste zoen kwam ik erachter dat Alex en ik dezelfde tattoo op onze arm hebben. Omdat we allebei van reizen houden, hebben we een kompas laten tatoeëren.” Heerlijk zulke verhalen. Amore, amor. In welke taal je het ook zegt, liefde is en blijft iets dat om op te vreten is.
https://colibrigastrobar.com