Op Plein ’40-’45 haal je lekkers uit de hele wereld

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Rondlopen bij Plein ’40-’45 voelt als vakantie, zeker als de zon schijnt en het weekend is. Complete gezinnen trekken erop uit; lachen, kletsen, elkaar op de schouders slaan. Voor me loopt een meisje in een prinsessenjurk met een kroontje op haar krullen en een toverstokje in haar hand. Als ik haar volg, beland ik op het eerste adres van mijn strooptocht.

Afrah Fes

Brood, slagroom- en chocoladetaarten, koekjes en heel veel mensen. Dat deze Marokkaanse bakker geliefd is, is duidelijk. Ooit weleens ontbijtkoek van griesmeel geprobeerd of khab al ghazal, ‘gazellehoorntjes’ gevuld met amandelspijs met kaneel? Ik sla in en merk dat ‘mijn’ prinses weg is; alsof ze er nooit is geweest.
http://www.afrahfes.nl

De Markt

Afrah Fes zit naast de markt die er van dinsdag tot en met zaterdag is, niet ver van een kraam met gedroogde vis, zoutvlees, madame Jeanette-pepertjes en blikken Afrikaanse palmnotensoep. Daaromheen vind je fruit, kleding, noten, gegrilde halal kip van het Goudhaantje en vis van Evert de Graaf. Een verlegen man verkoopt bastilla vanaf een tafel bij de viszaak. De man mag trots zijn op zijn koopwaar: in de filodeegpakketjes zit een goddelijke mix van kip, amandelen en kaneel. De mannen van Biodisa, iets verderop, zouden de kwaliteit van hun producten het liefst van de daken willen schreeuwen. Van woensdag tot en met zaterdag en online verkopen ze gedroogde biologische kruiden en biologische arganolie. “Voor het slapen wat druppels olie op uw gezicht of haren en u zult het verschil zien.” http://www.hollandsemarkten.nl/markten/?g_id=1&m_id=105

Serifoglu

Ter hoogte van de markt aan de Slotermeerlaan zit deze in baklava met pistache gespecialiseerde bakker. De vermaarde pistaches uit het Turkse Gaziantep zijn ook verwerkt in een cheesecake en pudding. Een perfecte plek voor een koffie-break met vol zicht op de markt.
http://serifoglu.nl/menu/

Tanger Markt

Van de winkels op het marktplein is dit de bekendste. De supermarkt heeft het meest multiculturele aanbod van de buurt: Indiase en Indonesische ingrediënten, mega dozen met amandelkoekjes uit Andalusië – tof om cadeau te geven. Moslima’s kopen dadels, broden en ingrediënten voor harira, de kikkererwtensoep die ’s avonds tijdens de ramadan vaak wordt gegeten. Een tent om gulzig van te worden. Kom maar door met de verse olijven, dozen Turks fruit en kardamom-thee!
http://tangermarkt.nl

Helal et Gida

Om de hoek bij Tanger, op de Burgemeester de Vlugtlaan, zitten nog drie goede supermarkten: Yakhlaf, Goreme en, mijn favoriet: Helal et Gida. Deze supermarkt met veel fruit en groente zat tot voor kort ook in Oost en heeft zelfs een eigen kookboek uitgebracht. Alles ziet er even goed uit, maar van de ‘kettingen’ met uitgeholde en gedroogde aubergines begrijp ik weinig. Als ik een willekeurige vrouw om uitleg vraag, barst ze los. Turken blijken de aubergines te vullen met rijst, gehakt en kruiden en daarna te koken in tomatensaus. “Deze dolmades zijn veel lekkerder dan die van wijnbladeren. Probeer maar eens.” Zulke tips smaken naar meer, veel meer. Snel maar weer terug, dus.
http://www.helaletgida.nl

DeWestkrant