Met het Italiaanse lekkers van Appetito kom je de lockdown wel door

(beeld: Patricia Jacob)
BoLo9juli

Een wandeling naar Appetito aan de Nieuwe Hemweg levert je alle ingrediënten op voor een Italiaans aperitief met alles erop en eraan.

Liefhebbers van de Italiaanse cucina wisten het al langer: bij Appetito vind je alles wat je hartje begeert. De groothandel zit op kruipafstand van de Kitchen Republic, een culinaire broedplaats, en brouwerij en proeflokaal De Prael. Je zou er zó voorbijlopen, maar dat zou zonde zijn. Want achter de bescheiden entree shop je samen met Italiaanse gezinnen die elkaar met dramatische gebaren uitleggen wat er vanavond toch echt op tafel moet komen. Op de zaterdag dat wij er zijn, is het helemaal bal. Er is een pianist die niet alleen zorgt voor muziek, maar ook nog eens de een na de andere canzone uit zijn strot knalt.

Napolitaans gebak
Bij caffeteria Foto Pino kun je een espresso wegtikken voordat je aan je strooptocht begint. In de vitrine van Pino liggen zoete broodjes verleidelijk te zijn, samen met schalen koek en patisserie. Ik zag er zelfs een wonderschoon gebakje dat ik ooit in Napels had gegeten: sfogliatelle, een kunstwerkje van bladerdeeg in de vorm van een schelp gevuld met een romige vulling van ricotta.

Salame al tartufo
Verderop liggen belegde broodjes, lasagna en pizza. Ook zie ik de lekkerste kazen, van gorgonzola en taleggio tot grana padano en provolone. Alsof dat niet genoeg is, stikt het er ook van de worsten en vleeswaren: bresaola, mortadella, porchetta, salame al tartufo. Als je je hebt vergaapt aan al die soorten pasta die hier in de rekken staan, kom je als vanzelf bij de diepvriesafdeling, waar je kunt kiezen uit arancini (risottoballetjes), balletjes met mozzarella, viskroketjes en andere borrelhappen.

Chinotto
Drank heeft de winkel ook in overvloed: van Italiaanse bieren, wijnen en likeuren tot alcoholvrije drankjes als chinotto, een koolzuurhoudend bitterzoet drankje van een citrusachtige vrucht, en biologische limonade van Zuid-Italiaanse citroenen. Wat nou avondklok? Nodig je liefste/leukste/grappigste vriend(in) gewoon een paar uur eerder uit en trakteer hem of haar op het mooiste aperitief ooit!

Doneer