Politie controleert direct op naleven avondklok in West

Een fietser wordt na 21 uur staande gehouden op het Hugo de Grootplein. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Kort na het begin van de avondklok zaterdag om 21 uur staat de politie klaar op het Hugo de Grootplein. Maaltijdbezorgers mogen er ongehinderd langs, maar andere fietsers en automobilisten worden staande gehouden. Rond half tien negeert een jonge vrouw op de fiets een stopteken. “Ik rij door, dit is al de derde keer dat ik word gecontroleerd.” En ze mag doorrijden.

Mensen die niet kunnen aantonen dat ze behoren tot de uitgezonderde groepen, krijgen van agenten uitleg en de boodschap om snel naar huis te gaan. En mogelijk een boete van 95 euro. Een Engelstalige fietsster met oortjes in kijkt heel vreemd op als ze in de politiefuik rijdt. Ze heeft nog niet van de avondklok gehoord, is haar uitleg. De rest van Nederland wel, want het is heel rustig op straat.

Burgemeester Halsema heeft eerder deze week gezegd dat de politie direct streng zal optreden tegen mensen die de avondklok negeren zonder dat ze tot de uitzonderingsgroepen behoren. Een buurtbewoner met hond slaat de controle van een afstand gade. De politie vraagt hem niet om een werkgevers- of eigen verklaring, want met de hond mag je gewoon over straat wandelen.

Rond kwart voor tien verlaten de meeste agenten het Hugo de Grootplein om ‘de wijk’ in te gaan. Behalve voorbijzoevende bezorgers van UberEats en Thuisbezorgd zijn er dan nog maar weinig mensen op straat. In heel Nederland zijn deze eerste nacht 3600 bekeuringen uitgedeeld voor het niet naleven van de avondklok, zo maakt de politie zondag bekend. 

Foto Richard Mooyman
DeWestkrant