Fit blijven in coronatijd: sporten in het park

Jason in het Erasmuspark. (Foto Arjan van Oorsouw)
Hoogstins2024

Het sporten in parken heeft tijdens deze lockdown een hoge vlucht genomen. Bij de fitnesstoestellen staan vooral mannen zich in het zweet te werken. Verslaggever Arjan van Oorsouw ging naar het Erasmuspark om te vragen naar de beweegredenen van deze sportievelingen. 

Op een doordeweekse dag met ijskoude windvlagen staan Ronald en Jason oefeningen te doen. De aarde rondom de fitnessapparaten is drijfnat en glibberig. Ronald vertelt dat hij sinds twee jaar fanatiek bezig is in de sportschool. “Maar sinds corona sport ik afwisselend in het Rembrandtpark en hier in het Erasmuspark. In het Rembrandtpark zijn op twee plekken apparaten, een met callanetics apparatuur en een zoals hier, voor borst- en armspieroefeningen.” 

Bovenlichaam
Een nadeel van het Erasmuspark is dat er niets is voor de beenspieren, vindt Ronald. “Alleen voor het bovenlichaam helaas, het liefst doe ik deadliftoefeningen.” Het is momenteel erg rustig, aldus Ronald, volgens hem komt dat omdat het donderdag is; op maandag, woensdag en vrijdag is het veel drukker. Ronald sport vier keer in de week in het park maar ook thuis is hij aan het trainen.

Voetballer
Jason is pas kortgeleden begonnen met sporten. Hij is fervent voetballer maar sinds de verscherpte coronamaatregelen kan dat niet meer en is hij in het park te vinden. Twee keer per week traint Jason hier in het park zijn spieren.

Lekker buiten
Diederik hangt hier om de dag aan de apparaten. Daarnaast doet hij aan conditietraining door rondjes om het grasveld te lopen. “Een heel interessant rondje is dat, ik werk aan mijn conditie en doe krachttraining. Een rondje op vol tempo en één rondje wat minder. En op zondag ga ik met mijn dochter, zij op haar fietsje vanuit de Van Speijkstraat hierheen. Kan zij hier een rondje fietsen en ik een beetje rennen. Het is vooral zo fijn omdat ik het kan combineren met krachttraining en lekker buiten zijn.” 

Vriendelijker
Het Erasmuspark is een fijne plek, vindt Diederik. Hij komt nu vaker omdat zijn sport hockey is gestopt vanwege corona. Diederik vindt dat het in het park écht is gaan leven sinds corona. “Daarvoor waren er veel hangjongeren. Nu is er Terrasmus waar je lekkere koffie kunt halen. Het park is over het algemeen wat vriendelijker geworden.”

Looptraining
Mohamed is met een vriend in het park. Zo nu en dan komen ze hier om hun lijf in vorm te houden. Pas toen de sportscholen sloten, is dat begonnen. “Normaal gesproken bezoeken we de sportschool. Hier in het park doen we soms looptraining of maken we gebruik van de machines.” 

Iets beter dan niets
De Italiaanse expat Carlo komt sinds oktober in het park om te sporten. In Italië speelde hij rugby. Hij wil vooral in vorm blijven. Push-ups en pull-ups doet hij vooral en hij rent rondjes om het park. Erik hangt ook aan een van de apparaten. Hij wil in beweging blijven. Hoewel buiten trainen niet kan tippen aan trainen op de sportschool, volgens hem. “Maar beter iets dan niets”, lacht hij.

Erik. (Foto Arjan van Oorsouw)